AlgemeenNieuws

Onzekerheid na beste periode ooit

Melkveehouders hebben het qua beloning voor hun melk nog nooit zo goed gehad als nu. Deze constatering wilde topman van FrieslandCampina Cees ’t Hart vorige week toch wel even maken.

Het was bij de presentatie van het rapport De Witte Motor, een studie over de stand van zaken in en de perspectieven voor de Nederlandse melkveehouderij en zuivelsector.

En gelijk heeft ’t Hart. Uitgedrukt in harde euro’s is het in de afgelopen jaren beter gegaan dan welke analist ook had durven voorzien. De meeste studies gingen tot een jaar of vier, vijf uit van een gemiddelde van om en nabij de 32 cent per kilo, met mogelijk 3 of 4 cent afwijking naar boven of beneden.

Het is behoorlijk meer geworden. In de voorbije twee jaren is zelfs meer dan 39 cent per kilo ontvangen. De melkprijs is echter niet het enige waar een veehouder mee te maken heeft. De voerkosten en de kosten voor energie en andere zaken zijn meegegroeid. Daardoor is die hoge melkprijs van de voorbije jaren niet alleen maar winst. De marge per eenheid product blijft onder druk staan, terwijl de afzetmarkt voor zuivel steeds wispelturiger wordt.

Melkveehouders hadden het in 2013 en 2014 goed als nooit tevoren, maar het gevoel is dat het ook zo helemaal anders kan zijn. Aan de top komen is moeilijk, maar aan de top blijven is nog veel lastiger. Na jaren van vette prijzen moet de melkveehouder dan ook goed op zijn tellen passen. Met het einde van de quotering wordt het er in ieder geval niet rustiger op.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin