AlgemeenNieuws

Maatschappelijke kosten niet verhalen bij boer

Den Haag – De nieuwe Omgevingswet voorziet er niet in om maatschappelijke kosten van bijvoorbeeld een voor mensen gevaarlijke dierziekte-uitbraak bij de veehouderij neer te leggen.

Dat zegt minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) in de nota naar aanleiding van het verslag bij de Omgevingswet. De minister heeft de nota woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Doel van de wet is zorgen dat er een gezonde leefomgeving ontstaat en die in stand te houden, zegt de minister. De wet geeft gemeenten en provincies wel de mogelijkheid om maatschappelijke kosten te laten meewegen bij het maken van hun plannen.

Schultz van Haegen zegt dat bij acute problemen met de volksgezondheid, zoals een uitbraak van Q-koorts, niet met behulp van het omgevingsrecht moet worden aangepakt. Toch kan een bedrijf op grond van de wet in bijzondere gevallen opdracht krijgen om maatregelen te nemen. Als het nodig is kan de Wet veiligheidsrisico’s worden gebruikt en daarnaast zijn er specifieke regels voor het voorkomen, het bestrijden en het vinden van dierziekten die voor de mens gevaarlijk zijn. Als voorbeeld noemt de minister de recent ontdekte en bestreden uitbraken van vogelgriep.

De minister zegt dat  een omgevingsvergunning kan worden ingetrokken als een bedrijf niet meer voldoet aan de normen die gelden voor de luchtkwaliteit. Van sommige risico’s is echter te weinig wetenschappelijke kennis voorhanden om op basis daarvan normen te stellen om de gezondheid van omwonende te beschermen. Dan gaat het bij voorbeeld om het spuiten van bestrijdingsmiddelen voor omwonenden, de verspreiding van sommige zoönosen (voor mensen gevaarlijke dierziekten) en endotoxinen (gifstoffen van bacteriën). Schultz van Haegen zegt dat provincies en gemeenten in concrete situaties echter wel rekening kunnen en moeten houden met gezondheidsrisico’s. Zij moeten daarvoor adviezen bij deskundigen inwinnen.

Beheer
WP Admin