AlgemeenNieuws

Kamp: vooral ondernemers stuwen de economie

Den Haag – De Nederlandse economie trekt aan en de groei zet verder door. Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken in reactie op de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor het eerst sinds 2011 noteert de Nederlandse economie aan het einde van het jaar een plus: in 2014 is de economie 0,8 procent gegroeid.

Kamp benadrukt dat het vooral de ondernemers zijn die de economische groei met investeringen en export stuwen: “Met steun vanuit het kabinet zetten ondernemers er stevig de schouders onder. Nu is het zaak om ambitie te blijven tonen en ruim baan te bieden aan ondernemerschap. Zo pakken we door met het economisch herstel, vinden meer mensen werk en versterken we onze economie.”

De nieuwe CBS-cijfers tonen volgens Kamp aan dat Nederland de stijgende lijn weet vast te houden. “De economische groei zet door en wordt steeds breder gedragen. Bedrijven investeren meer, de export blijft toenemen en ook consumenten leverden in het afgelopen kwartaal een steeds grotere bijdrage aan de groei. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat de economie verder op gang komt”, aldus minister Kamp.

De cijfers die het CBS vandaag publiceert tonen ook op ander vlakken aan dat het herstel doorzet. Zo nemen voor het eerst sinds 2011 zowel de investeringen als de consumptie toe. Ook de investeringen namen in 2014 flink toe, met 2,3 procent. Voor het vierde jaar op rij trekt bovendien de export aan. De positieve signalen geven ook vertrouwen in de economische ontwikkelingen voor 2015. Het CPB verwacht dat de economische groei in 2015 met 1,5 procent groei bijna een verdubbeling van de economische groei ten opzichte van 2014 zal worden. In 2013 zat de economie nog in een dal met een krimp van 0,7 procent.

Beheer
WP Admin