Home

Nieuws 3840 x bekeken 5 reacties

Landbouw op één na meest vergrijsde sector

Ruim een vijfde van de agrarische bedrijfshoofden in Nederland is 65 jaar of ouder.

De landbouw is daarmee de op één na meest vergrijsde sector van Nederland. Alleen in de sector 'waterwinning en afvalbeheer' is de vergrijzing nog sterker. In de informatie- en communicatiebranche zijn bedrijfshoofden het minst vergrijsd. Dat blijkt uit cijfers die het CBS bekend heeft gemaakt.

22% van de boeren 65+

Van de totale Nederlandse beroepsbevolking is 2% 65 jaar of ouder. Boeren steken daar met 22% met kop en schouders bovenuit. Het proces van vergrijzing is al decennia lang aan de gang. In 1987 was 13% van de bedrijfshoofden nog 65 jaar of ouder, vorig jaar was dat dus 9% meer. Ook het aantal boeren dat 85 jaar of ouder is en nog werkt, stijgt al jaren. In 2007 waren het er nog 172, vorig jaar was dat aantal opgelopen tot 535.

Oudere boeren, kleinere bedrijven

Uit de CBS-cijfers blijkt ook dat hoe ouder de boeren worden, hoe kleiner hun bedrijf. Een boer die tussen de 65 en de 70 jaar is, heeft een bedrijf dat gemiddeld de helft kleiner is dan van iemand van 65 jaar of jonger. Boeren van 85 jaar of ouder hebben een bedrijf dat gemiddeld 10 keer kleiner is.

Hulp bij het boeren

De grijsaards runnen het bedrijf, of wat daar nog van over is, meestal niet alleen. Tweederde heeft hulp van buren, vrienden of familie.
De meeste 65-plus boeren wonen in de Noord-Hollandse gemeente Oostzaan, op de voet gevolgd door de gemeenten Ameland en Schinnen in Limburg.

Laatste reacties

 • boer drenth

  Er zijn boeren van 65 die nog 125 ha bewerken . En geen hulp hebben van buren of anders wat. Mooi dat het zo nog kan.

 • agratax(1)

  Margreet het feit dat 22 % van de boeren 65+ is, is een gegeven. Als de overheid en Boerderij niet verder komen dan deze constatering, is het van weinig waarde. We moeten weten waarom deze mensen tot hun dood (gedwongen?) door boeren. Je doet of Nederland hier op een eiland zit, ik las onlangs, dat ook Amerika dit soort statistiken kan tonen. Waarom verruilt de jeugd -all over de world- het platteland voor de toch al overvolle steden. Steden waar geen eten groeit en doorgaans voor velen ook geen goed betaalde banen zijn (mondiaal gezien). Dit verlaten van het platteland samen met lokale dictaturen is de oorzaak van de vluchtelingen stroom. Mensen die nood gedwongen Stemmen met hun voeten, nu het rode potlood geen oplossing biedt. Zou het in jouw artikel genoemde probleem iets van doen hebben met de mondiale agrarische prijzen?

 • polsbroek

  Een boer voelt zich graag nuttig ,en tel zo nog een beetje mee

 • Jaap39

  @agratax ook de agrarisch getinte scholen zijn al jaren aan het leeglopen. Dat zegt genoeg over hoe de jeugd over de sector denkt. En niet onverstandig van diezelfde jeugd. Er valt namelijk niets te verdienen.

 • alco1

  De boer zit in de laatste wagon van de trein.
  Je hebt in feite niets te vertellen, alleen je eigen resultaten kunnen het werk aangenaam maken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.