Home

Nieuws 673 x bekeken

Frans protest tegen nitraatrichtlijn

Orléans – Ruim zevenhonderd Franse boeren hebben dinsdag in het centrum van Orléans geprotesteerd tegen de nitraatrichtlijn en de beperkingen die hen dat oplegt.

De boeren, die soms van grote afstand naar de stad waren gekomen, deelden vanaf enkele tientallen trekkers aardappelen, uien en andere producten uit.

De actie was georganiseerd door de boerenkoepel FNSEA en haar jongerentak Jeunes Agriculteurs. Zij protesteren tegen het feit dat de regering voor een groot aantal regio's nieuwe nitraatbeperkingen heeft afgekondigd om te kunnen voldoen aan de Nitraatrichtlijn. Frankrijk is op dat punt al jaren in gebreke en is ook recent weer veroordeeld door het Europese Hof van Justitie.

In enkele streken zoals de Haute-Loire worden honderden veehouders door de verscherping getroffen. Volgens de FNSEA kost hen dat per bedrijf €100.000 tot €200.000 aan investeringen. ''De nitraatbelasting wordt nu weer verlaagd van 50 naar 40 mg terwijl al wordt gesproken over 18 mg. Daar is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor,'' aldus voorzitter Eric Thirouin van de regionale tak van de FNSEA. Premier Manuel Valls heeft onlangs tijdens een boerenbijeenkomst aangekondigd dat Frankrijk de hele nitraatrichtlijn in Brussel ter discussie wil stellen. De premier stelde daarbij dat het huidige op normen gebaseerde systeem volgens hem niet werkbaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.