AlgemeenNieuws

LTO niet blij met lage prijzen in supermarkt

Den Haag – Sommige supermarkten zijn naar de mening van boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland iets te ver doorgeslagen in het promoten van Nederlandse groente en fruit van telers die zijn getroffen door de Russische boycot.

De boeren zijn blij met alle extra aandacht, maar zij storen zich wel aan de lage prijzen waarvoor bijvoorbeeld tomaten in de schappen te vinden zijn.

Of dit het begin is van een heuse prijzenoorlog is volgens LTO nog moeilijk te zeggen. Daarvoor is het nog te vroeg. Maar de brancheorganisatie wil wel graag in gesprek gaan met de supermarkten. Als er extra groente en fruit wordt verkocht, dan moet dat wel voor een redelijke prijs, vindt LTO.

Zaterdag maakte supermarktketen PLUS in verschillende kranten met paginagrote advertenties reclame voor zijn Hollandse trostomaten. Die zijn flink in prijs verlaagd. Concurrent Jumbo liet vrijdag al weten groenten en fruit van eigen bodem te gaan promoten, in reactie op Ruslands importstop. En marktleider Albert Heijn hield zaterdag een ‘eenmalige actie voor 1 dag’ om Nederlandse producten als komkommer, paprika’s en trostomaten extra onder de aandacht te brengen.

Door de Russische ban kunnen de Nederlandse groente- en fruittelers geen waar uitvoeren naar Rusland. Door meer groente en fruit te consumeren in eigen land, kan het wegvallen van de Russische exportmarkt enigszins worden gecompenseerd. Maar omdat er momenteel sprake is van een overaanbod aan groente- en fruit in Europa, liggen de inkoopprijzen voor winkeliers en marktverkopers nu ook lager dan voorheen.

Pr-offensief

Supermarkten maken waarschijnlijk helemaal geen winst op hun promotiecampagnes om groente- en fruittelers tegemoet te komen, die zijn getroffen door de Russische boycot. Dat zegt supermarktdeskundige Gerard Rutte, naar aanleiding van de scherpe prijsdalingen waar een aantal supermarkten mee adverteren.

,,Door het huidige overaanbod liggen de inkoopprijzen inderdaad lager”, zegt Rutte. ,,Maar 80 tot 90 procent van de inkoop van de supermarkten verloopt via in contracten vastgestelde prijzen. Waarschijnlijk wordt er nu eerder verlies gemaakt op groente en fruit.”

Dat de supers de prijzen van bijvoorbeeld tomaten toch flink omlaag schroeven, heeft volgens de expert twee redenen. Enerzijds speelt sympathie ten opzichte van hun leveranciers een rol. Maar anderzijds is er ook gewoon sprake van een pr-offensief om aan de wens van de consument tegemoet te komen.

,,De klant leest in alle kranten dat de inkoopprijzen nu lager liggen. Die pikt het niet als hij dat niet terugziet in de schappen in de supermarkt”, aldus Rutte.

Kritiek onterecht

Dat LTO zich stoort aan de ‘bodemprijzen’ waarvoor supermarkten groente en fruit aanbieden, is volgens Rutte eigenlijk niet terecht. ,,Het is ook gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Je hoort de boeren ook niet als de prijzen omhoog gaan.”

In de ogen van de retailkenner legt Ruslands importstop wel een belangrijk probleem bloot. Volgens hem kampt de Nederlandse tuinbouw al een aantal jaar met overcapaciteit en overaanbod. Daardoor liggen de prijzen van groente en fruit eigenlijk al veel langer op een laag niveau. De huidige problemen zorgen volgens Rutte misschien eindelijk voor de sanering die al langer nodig is.

Beheer
WP Admin