AlgemeenNieuws

Minder EU-geld voor internet buitengebied

Den Haag – Boeren en burgers in het buitengebied hoeven niet te rekenen op Europese ondersteuning van de aanleg van snelle internetverbindingen (breedband). Dat schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Europese budget voor de digitalisering van het buitengebied is – mede op initiatief van Nederland – naar beneden bijgesteld. Voor de 28 lidstaten van de Europese Unie is in totaal ongeveer €150 miljoen beschikbaar voor de aanleg van breedband in het buitengebied.

Een aantal provincies onderneemt wel initiatieven om het internet in het buitengebied op snelheid te krijgen. De provincies Friesland, Brabant en Overijssel starten een Breedbandfonds, waarmee de aanleg van een netwerk voor snel internet wordt ondersteund. Ook Gelderland ontplooit initiatieven voor de aanleg snelle netwerken. Noord-Holland en Drenthe zetten in op de ondersteuning van projecten.

Het Rijk is vooral bezig op het terrein van de bundeling van kennis en het delen daarvan. Kamp wijst op alternatieve draadloze netwerken, zoals straalverbindingen, draadloze aansluitnetwerken en 4G-verbindingen voor gebieden met een lage bevolkingsdichtheid.

Beheer
WP Admin