Home

Nieuws 1083 x bekeken

Kabinet kijkt naar klemmende regels bij bioraffinage

Den Haag - Innovatie, vermindering van de CO2-uitstoot en het beter benutten van reststromen vormen de hoofdlijnen van het kabinet bij het beleid voor het zo goed mogelijk uitnutten van biomassa.

Regels die dat in de weg staan moeten zo mogelijk worden weggenomen, zeggen minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu).

Het kabinet ondersteunt onderzoeksinstituten en bedrijfsleven bij de ontwikkeling van technieken om grondstoffen voor de chemie of geneesmiddelenindustrie te winnen uit biomassa. Het kabinet zet daarbij in op een sterkere samenwerking tussen de chemische industrie en de agrosector. Een van de doelen is om materialen en producten die nu nog uit fossiele grondstoffen worden gewonnen, in de toekomst te winnen uit natuurlijke herwinbare producten.

Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen  is een van de uitgangspunten bij de ontwikkeling van en de omslag naar een biobased economy.

Er zijn tal van projecten en onderzoeksrichtingen waar het kabinet mogelijkheden in ziet. Daarbij gat het niet alleen om de teelt van vezelrijke houtige gewassen, die geschikt zijn voor de productie van bio-energie. Akkerbouwgewassen kunnen met geavanceerde biotechnologische processen geraffineerd worden tot suiker, zetmeel, olie of eiwit.

Het kabinet wijst er op dat de markt niet altijd de meest logische hiërarchie aangeeft voor de verwerking van producten. Soms levert een product in euro's meer op als het wordt verwerkt als transport brandstof, terwijl het ook als voeding zou kunnen dienen.

In een voortgangsrapportage aan de Tweede kamer schrijven minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) dat ze kijken of ze  regels kunnen aanpassen, die  de winning van grondstoffen in verschillende stadia uit biomassa belemmeren. Ondernemers moeten de ruimte hebben om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen, zeggen de bewindslieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.