AlgemeenNieuws

Ondernemersvertrouwen daalt in landbouw

Zwolle – Het vertrouwen in de bedrijfstak is in de melkveehouderij in het afgelopen kwartaal iets gedaald ten opzichte van eerdere kwartalen. Dat blijkt uit de driemaandelijkse peiling die accountants- en advieskantoor Flynth houdt in samenwerking met LTO Nederland en het LEI.

Directeur Agro Advies van Flynth Jan Breembroek vermeldde de uitkomsten van het onderzoek op een bijeenkomst met onder anderen minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst). Breembroek zegt dat het vertrouwen van de melkveehouderij in de afgelopen periode superhoog was en dat in het eerste kwartaal voor het eerst sprake is van een lichte daling. Daarmee is de melkveehouderij verantwoordelijk voor de daling van het vertrouwen in de economie van de gehele agrarische sector.

Uit eigen onderzoek van Flynth blijkt dat de agrarische sector redelijk veel vertrouwen in de toekomst heeft. Meer dan de helft van de boeren en tuinders geeft zichzelf een 8 of hoger (op een schaal van 0 tot 10), 90 procent geeft zichzelf in elk geval een voldoende. Vooral in de glastuinbouw overheerst een sombere sfeer. Veel glastuinbouwbedrijven staan financieel onder water.

Een meerderheid (56 procent) vindt dat de regeldruk toeneemt, terwijl 44 procent een gelijke regeldruk ervaart. Breembroek tekent daarbij aan dat verandering van regelgeving doorgaans ook ervaren wordt als toename van de regeldruk. Flynth ervaart dat bij verandering van de regels meer klanten besluiten het werk uit te besteden aan zijn adviseur of accountant. Volgens Breembroek is de complexe regelgeving voor ondernemers een belemmering bij ontwikkelingsplannen. “De complexiteit neemt toe, dat zie je bij voorbeeld bij de Natuurbeschermingswetvergunning.” In de Tweede Kamer is de afgelopen maand uitvoerig gepraat over natuurvergunningen in relatie tot de neerslag van stikstof in natuurgebieden (programmatische aanpak stikstof).

Beheer
WP Admin