Home

Nieuws 2058 x bekeken 19 reacties

Ondernemersvertrouwen daalt in landbouw

Zwolle - Het vertrouwen in de bedrijfstak is in de melkveehouderij in het afgelopen kwartaal iets gedaald ten opzichte van eerdere kwartalen. Dat blijkt uit de driemaandelijkse peiling die accountants- en advieskantoor Flynth houdt in samenwerking met LTO Nederland en het LEI.

Directeur Agro Advies van Flynth Jan Breembroek vermeldde de uitkomsten van het onderzoek op een bijeenkomst met onder anderen minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst). Breembroek zegt dat het vertrouwen van de melkveehouderij in de afgelopen periode superhoog was en dat in het eerste kwartaal voor het eerst sprake is van een lichte daling. Daarmee is de melkveehouderij verantwoordelijk voor de daling van het vertrouwen in de economie van de gehele agrarische sector.

Uit eigen onderzoek van Flynth blijkt dat de agrarische sector redelijk veel vertrouwen in de toekomst heeft. Meer dan de helft van de boeren en tuinders geeft zichzelf een 8 of hoger (op een schaal van 0 tot 10), 90 procent geeft zichzelf in elk geval een voldoende. Vooral in de glastuinbouw overheerst een sombere sfeer. Veel glastuinbouwbedrijven staan financieel onder water.

Een meerderheid (56 procent) vindt dat de regeldruk toeneemt, terwijl 44 procent een gelijke regeldruk ervaart. Breembroek tekent daarbij aan dat verandering van regelgeving doorgaans ook ervaren wordt als toename van de regeldruk. Flynth ervaart dat bij verandering van de regels meer klanten besluiten het werk uit te besteden aan zijn adviseur of accountant. Volgens Breembroek is de complexe regelgeving voor ondernemers een belemmering bij ontwikkelingsplannen. "De complexiteit neemt toe, dat zie je bij voorbeeld bij de Natuurbeschermingswetvergunning." In de Tweede Kamer is de afgelopen maand uitvoerig gepraat over natuurvergunningen in relatie tot de neerslag van stikstof in natuurgebieden (programmatische aanpak stikstof).

Laatste reacties

 • w v gemert

  Zou Dijksma hier een vinger in pap hebben, of mogelijk de veroorzaakster er van zijn positief werkt haar beleid in ieder geval niet.

 • koestal

  de kosten zijn ook flink gestegen ondanks hoger opbrengsten,vraag maar eens een vergunning aan voor uitbreiding van de stal ,ook de bank is niet meer wat hij was

 • xw

  Als je samen met de bank moet uitbreiden is het beter om het maar helemaal te vergeten. Blijf wie je bent en steek je hoofd niet in de (bank)strop. Verlaag je niet tot bankslaaf. In deze tijd is alles beter dan samen te boeren de bank. Wees wijzer en gebruik je verstand, want banken (met name de rabo) stellen zich heel anders op dan enkele jaren terug

 • agro1

  minder productie, hogere prijzen. ze halen het maar van verder. die zijn ook niet gek: meer vraag = hogere prijzen. maar hier is de boel wel naar de knoppen. mooi toch voor de blijvers, die hebben dan misschien weer een boterham. en rabo wil enkel particuliere hypotheken, want: geen risico.....ha, ha. ciolos boppe!!!

 • agratax2

  Zou dit systeem van regels en controleurs net als in bij de voedselretail leiden tot extreem grootte bedrijven en de dood in de pot voor de kleine bedrijven. De kosten zijn voor de kleinen in verhouding veel groter dan voor de grootten. Om van eventuele boetes maar te zwijgen. Als alle voedselveiligheidseisen worden doorgevoerd bij de aan huis verkoop, dan is deze tak van onderenemen ook snel ten einde vrees ik.

 • aarthamstra1

  Agratax1 , Ben het met je eens , Kosten,kosten .oplossing ,groter,groter .
  Europa geeft je de kans nog meer te groeien???. Was niet over productie met hebberige banken het probleem van het ontstaan van de crisis ??
  De economie is van de winter niet gegroeid omdat het te warm was ,te weinig energie verbruik.Met andere woorden het volk heeft kunnen besparen en geld over gehouden, Waardoor de economie kromp . Is nu de conclusie hoe slechter de economie hoe beter voor het volk.?? Zit aan melk en vlees te denken.

 • Mozes

  Aarthamstra, als je goed nadenkt kun je uit jou eigen reactie het ongelijk van de SP en de PVV aflezen. De SP en de PVV wilden niet bezuinigen. Dat zou beter zijn voor de economie omdat mensen dan wat meer te besteden hadden. Nu blijkt dat wanneer mensen wat meer geld in handen krijgen dit gebruikt wordt voor aflossing en niet voor uitgaven. Door niet te bezuinigen stijgt wel de staatsschuld terwijl de economie er geen millimeter beter van draait.

 • Fermer

  'De economie' is net als 'je boerenbedrijf'. Beiden moeten'groeien'. Wie wordt daar beter van? De handel. Door beiden dieper in de schulden te steken, zowel het 'land als de 'boer', kunnen ze 'groeien'. De grote vraag blijft: Wanneer wordt het 'land' en de 'boer' er zelf eens beter van?

 • koeien10

  De boeren hebben vlees voor de ruiten en zelf de botten op bord.

 • aarthamstra1

  Mozes ,Dat is de kern van ons verschil Jij gaat voor de economie(melk) ik voor het volk. Wel goed van je dat je toe geeft dat SP En PVV voor het volk
  ,de mens kiezen , Cda/D66 die hebben lak aan de mens het volk die kiezen
  in de eerste plaat voor verhoging van de eigen beloning . Daarvoor kiezen zij voor Elite en Multinationals.

 • Mozes

  Aarthamstra, Nederland is een zeer open economie. Van iedere Euro die een burger uitgeeft gaat 60 cent naar het buitenland. Tegelijk levert de Nederlandse economie ook heel veel aan het buitenland.
  Deze situatie maakt dat het heel moeilijk is de Nederlandse economie van binnenuit te stimuleren. We moeten een Euro uitgeven om 40 cent extra economische activiteit in Nederland te krijgen.
  Bij minder bezuiniging hadden alleen de huurders wat extra uitgegeven wat voor 60% naar het buitenland was gevloeid. De mensen met een eigen huis die in grote getale te hoge financiering hadden, hadden het extra geld alleen gebruikt voor aflossing. Van iedere Euro extra staatsschuld hadden wij nog geen 10 of 15 cent extra economie gehad. Het had voor de werkgelegenheid nauwelijks iets uitgemaakt. Wel hadden wij een veel hogere staatsschuld gehad waarmee een grote hypotheek wordt gelegd op de volgende generatie die ook al de grote last van de vergrijzing moet dragen. SP en PVV, dat is pas lak hebben aan het volk!! Alleen zichzelf en de volgende generatie met de schulden laten zitten.

 • Mozes

  Aarthamstra, je noemt in jou reactie #10 'economie(melk)'.
  Dit is nou juist voor de Nederlandse economie en dus voor het Nederlandse volk heel belangrijk. In een open economie zijn werkgelegenheid en betalingscapaciteit in hoge mate afhankelijk van export. Voor het volk omdat dit werkgelegenheid en dus een inkomen oplevert en voor de overheid omdat dit belastinginkomsten oplevert waarmee zij oa de zorg voor de oudjes van kunnen betalen.

 • alco1

  Nogmaals. Economie is simpelweg de balans in de geldstroom van hoeveel geld er Nederland uitgaat afgetrokken met wat er binnenkomt. PUNT
  Dit is al vele jaren negatief met als gevolg vele bezuinigingen die de crisis niet oplossen maar simpelweg een gevolg zijn. Wil met wat aan deze situatie doen, dan zal ingezet moeten worden op meer export, dus zeer zeker o.a. geen nertsenfokkerij ter ziele laten gaan. Ook is het van groot van belang import te laten krimpen o.a. door zelf je land op niveau te bemesten waardoor soya import e.d. niet zoveel nodig is.
  Gisteren stond een artikel van Geert Mak in de krant met een betoog dat elk land niet alleen aan zijn eigen kon denken, net als de burgemeester van Gouda niet alleen aan het voordeel van Gouda kan denken. Hij vergeet echter wel de praktijk die laat zien dat als je niet meer aan je zelf mag denken, de keerzijde is dat je je ook niet meer hoeft in te spannen voor je eigen, met alle gevolgen van dien.
  Zo is het ook met de sociale wetgeving. Waarom zou je aan het werk gaan als je toch je brood wel op een presenteerblaadje krijgt en dan er een beetje bij klussen in de heroïne handel of zoiets en wie maakt ze wat?

 • agro1

  mozes, ik had het dus toch bij het rechte eind, je d's en t's waren een rookgordijn. nu nog: voor wie werk je en namens wie schrijf je, en kom niet met het doorzichtige smoesje aan, dat je vele reacties niet gestuurd en in opdracht zijn. net zo geloofwaardig als de publieke omroep, haha. ciolos boppe!!!

 • Mozes

  Agro1, hoe kom jij in hemelsnaam bij dat idee?

 • agro1

  mozes, met een vraag antwoorden...... need to say no more, dank. ciolos boppe!!!!

 • Mozes

  OK @agro1 , ik zal een bekentenis afleggen. Ik werk voor de NSA. In opdracht van deze organisatie plaats ik hier reacties om daarmee reacties oa van jou uit te lokken. Zodra jij reageert kunnen ze jou ID achterhalen en daarmee jou computer hacken. Daarna weten ze alles, alles ,alles van jou. Ze weten vanaf dat moment hoe vaak jij het doet met jou vrouw of met een ander. Voor iedere reactie die ik uitlok en door de NSA succesvol gehackt wordt krijg ik €25 beloning. Ik ben hiermee begonnen in het kader van verbreedde landbouw.

 • gjh

  mozes wat een kleuterschool reactie ik zie het als lto nivo en dat is niet hoog

 • Mozes

  @Gjh, hoe moet ik de vraag van @agro1 anders beantwoorden? Daar kun je toch niet serieus op reageren.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.