AlgemeenNieuws

Mest belangrijke verspreider Q-koorts

Maastricht – Q-koorts is in belangrijke mate verspreid door het uitrijden van mest van besmette bedrijven.

In de buurt van percelen waar mest van deze bedrijven is uitgereden, werden meer mensen ziek dan in de buurt van de bedrijven zelf. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen Universiteit, de Universiteit van Maastricht en de GGD Zuid-Limburg na analyse van bijna 4.000 ziektegevallen tussen 2007 en 2010.

Tot nu toe werd aangenomen dat besmetting vooral rechtstreeks van geitenboerderijen kwam en vooral omwonenden van geitenbedrijven trof, aldus onderzoeker Tia Hermans. Het wonen vlakbij geitenhouderijen bleek in het onderzoek maar voor iets meer dan de helft een verklaring kon zijn voor de Q-koorts-besmettingen. De resultaten geven volgens haar aanleiding tot herbeoordeling van beleidsmaatregelen, vooral betreffende mesttransport.

Sinds 2009 geldt een verbod om mest te transporteren tot dertig dagen na het lammeren. Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de transporten vanaf besmette bedrijven binnen een maand na het lammeren plaatsvindt. Mest werd dus afgevoerd terwijl dit volgens de regels niet was toegestaan, aldus Hermans. De transporten zijn in elk geval door het ministerie van Economische Zaken geregistreerd.

Volgens Hermans moeten boeren voorgelicht worden over de potentiële gevolgen van het uitrijden van mest, maar moet ook meer effectieve controle nodig. Bij nieuwe uitbraken van infectieziekten die van dieren op mensen overdraagbaar zijn, moeten data van mensen en dieren geïntegreerd worden geanalyseerd, op nationale schaal en met experts van bedrijfssystemen.

Milieudefensie roept op tot strengere aanpak van mestfraude nu mest opnieuw in verband wordt gebracht met ernstige gezondheidsrisico’s.

“Mensen worden ziek van mest en mestfraude verdient dan ook een serieuze aanpak,” aldus Jacomijn Pluimers, campagneleider duurzaam voedsel van Milieudefensie.” Het is ongehoord dat we helemaal geen zicht hebben op waar een groot deel van de mest blijft, terwijl er ernstige gezondheidsrisico’s aan kleven.” Bij de uitbraak van Q-koorts tussen 2007 en 2010 raakten in Nederland zo’n 50.000 mensen besmet.

Beheer
WP Admin