Home

Nieuws 3678 x bekeken 7 reacties

Flynth legt problemen erfpachters voor aan VVD-politici

Zwolle - De overheid moet helpen een oplossing te zoeken voor Flevolandse erfpachters, die in de problemen komen. Dat heeft fiscaal adviseur Peter Ceelen van advies- en accountantskantoor Flynth zaterdag bepleit op een bijeenkomst met onder anderen minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst), Tweede Kamerlid Helma Lodders en VVD-Europarlementskandidaat Wyno Zwanenburg.

Ceelen legde uit dat de erfpachters in de problemen zijn geraakt, doordat zij in het verleden uitgesloten zijn van de regeling om het eigen bedrijf tegen agrarische waarde te kopen, omdat om hun grond een strategische bestemming lag. Dan ging het bijvoorbeeld om gronden voor de Oostvaarderswold of de Zuiderzeelijn, twee projecten die niet van de grond zijn gekomen.

De agrarische bedrijven komen nu in een situatie dat de erfpacht eindigt en ze hun eigen bedrijf tegen - in de ogen van Ceelen te hoge - marktconforme pachtprijzen kunnen pachten. Daarbij komt dat de zekerheden die de banken verstrekten op basis van de erfpacht komen te vervallen. Dat heeft, zegt Ceelen, een enorme impact op de betrokken bedrijven.

Ceelen voerde bij de minister aan dat de pachtprijzen mede bepaald worden aan de hand van de prijzen die de overheid krijgt voor gronden die voor vier jaar worden verpacht. Die prijzen zijn niet representatief voor de normale pachtprijs voor een langere periode.

Blok zette daar tegenover dat hij niet aan de belastingbetaler kan uitleggen dat de overheid de grond om die reden maar voor een lagere prijs zou moeten verpachten.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Blok is er een kei in om de zaken om te draaien, zo getuigt de laatste zin.

 • info36

  Moderne slavernij. Meneer Blok moet zijn mond houden want hij weet net als de meeste politici niets van de materie. De grootste bedreiging van de 21e eeuw, de visieloosheid van de bestuurders.

 • minasblunders1

  Juist. Hoe meer gebrek aan visie en kennis, hoe hoger het salaris daar in Den Haag. Dat is kennelijk wél aan de belastingbetaler uit te leggen.

 • ed12345

  vroeger exploiteerde de staat enkele boerderijen in de polder om te zien wat er redelijker wijze verdiend kon worden en aan de hand van die resultaten werd een redelijke pacht berekend Waarom zou een sort gelijk idee nu niet niet redelijk zijn tegenover de belasting betaler Diezelfde Blok zou ook kunnen zeggen Verplicht alle werkelozen te werken op plaatsen waar nu oost europeanen werken ,zou de belasting betaler ook wel leuker vinden ,de desbetrefende werkgevers waarschijnlijk niet aar ja daar zit de gemiddelde belastingbetaler niet mee

 • m.en.mh.miedema

  Het past wel een beetje erg goed om de huidige pachters weg te 'roken' zodat boeren elders uitgekocht met enige miljoenen op zak die zonder blikken of blozen de vrij gekomen grond a 80.000. euro per ha kunnen kopen. Vervolgens de pachtprijzen weer kunnen verhogen omdat de verpachter wel rendement moet hebben als de grond immers zo duur kan worden verkocht.

 • koestal

  Blok had de directeur van Vestia moeten aanpakken,dit is aan de huurders van andere woningcorporaties ook niet uit te leggen die nu voor de tekorten opdraaien

 • koestal

  geef die erfpachters huurverlenging ,dit hoeft niet zoveel te kosten

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.