Home

Nieuws 2781 x bekeken 1 reactie

'Europese kunstmestprijzen omlaag'

Utrecht – De prijs voor kali krabbelt voorzichtig op maar prijzen voor ureum en fosfaat lijken te dalen. Dat concludeert Rabobank in een kwartaalbericht over de kunstmestmarkt.

In Europa is de beschikbaarheid van stikstofkunstmest CAN en kali beperkt maar is het toepassingsseizoen vroeger dan gewoon voorbij.
Vorig jaar zijn prijzen van kali fors gedaald. India betaalde in het eerste kwartaal 322 dollar per ton voor toepassing in het seizoen 2014/2015, dat op 1 april begon. Daarmee betaalde India 105 dollar, oftewel 25 procent, minder dan een jaar eerder. India is met China bepalend voor de markt. De twee Aziatische landen gelden als grootste importeurs van kali.
De ogen zijn nu gericht op Brazilië. De akkerbouwgrootmacht heeft weliswaar voldoende kali in huis voor de volgende periode van toepassing, te beginnen met suikerriet, maar blijft volgens Rabobank vooralsnog meer kali importeren. Deels komt dat doordat wordt gevreesd voor een waardedaling van de nationale munt, maar de kaliprijs is ook erg laag ten opzichte van de sojaprijs.
Rabobank verwacht dat de ureumprijs daalt. In China gelden bij de export van ureum voor verschillende periodes verschillende belastingregimes. In juli begint het seizoen waarin ureum tegen lage belastingen kan worden uitgevoerd. Zelfs in het afgelopen kwartaal, toen dus een zwaarder belastingregime gold, lagen exportvolumes 140 procent hoger dan een jaar eerder.
Daar komt bij dat in veel regio's waaronder Europa het laagseizoen is ingegaan. Oekraïne geldt als belangrijke onzekere factor. Het land exporteert ureum tegen een relatief hoge kostprijs en de invloed van het land op de wereldmarkt is daarom beperkt. Wanneer het land door een burgeroorlog of andere ernstige verstoringen helemaal niets of nauwelijks kan exporteren, kan sentiment in de markt wel geraakt worden.

Eén reactie

  • koestal

    Te laat ,jammer !

Of registreer je om te kunnen reageren.