Home

Nieuws 1456 x bekeken 1 reactie

Geen extra vraag naar fosfaatkunstmest

Doetinchem – De overgangsregeling voor het gebruik van fosfaatkunstmest voor derogatiebedrijven leidt niet tot extra vraag naar fosfaatkunstmest op de laatste dagen dat het nog aangeschaft mag worden.

Dat blijkt uit een telefonische rondgang langs verkopende bedrijven.
"We merken niet of nauwelijks effect", zegt Gerlof Tempelman van Agrifirm. "De meeste mais is al gezaaid en er was eerder ook niets bekend over het verbod op fosfaatkustmest, dus het is gewoon gebruikt waar het nodig was."
Ook bij CZAV merkt Ko Franke geen extra vraag. "De fosfaatkunstmest is allang besteld. Boeren maken al in januari hun plannen voor het nieuwe bouwplan en daar anticiperen ze ook op. De bestellingen voor meststoffen zijn al lang gedaan en deze zullen ook al toegepast zijn, of ze staan nog bij de boer om binnenkort gebruikt te worden", aldus Franke. Hij wijst erop dat de ruimte voor fosfaatkunstmest vaak beperkt is vanwege de scherpe bemestingsnormen. Ruimte om nu nog extra fosfaatkunstmest aan te schaffen is er vaak niet. Ook bij Triferto is nog geen extra vraag naar fosfaatkunstmest te merken. 
Fosfaatkunstmest wordt de laatste jaren steeds minder gebruikt. De meststof wordt in de melkveehouderij hoofdzakelijk gebruikt als startgift bij mais.
Vorige week werd bekend dat voor bedrijven die gebruik maken van derogatie een verbod voor fosfaatkunstmest geldt. Omdat de aanscherping zo laat in het groeiseizoen bekend is gemaakt, biedt staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) een uitzonderingsregeling voor alle fosfaatkunstmest die  voor 1 mei 2014 is aangeschaft.

Eén reactie

  • koestal

    ja ,wie heeft er nog overjarige fosfaatmeststof  ?

Of registreer je om te kunnen reageren.