AlgemeenNieuws

Kennis over mest schiet te kort

Den Haag – Zowel bij de ontwikkeling van beleid als in de landbouw zelf is er te weinig aandacht (geweest) voor de veiligheid van mensen bij het werken met mest. De mensen die beroepsmatig met mest werken zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren en er zijn geen concrete voorschriften voor het werken in ruimtes met mestgassen.

Dat zijn volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid de belangrijkste factoren voor het relatief grote aantal ongevallen dat in de afgelopen jaren is gebeurd bij het werken met mest. In de laatste jaren is sprake van een stijging, zo blijkt uit gegevens die de Onderzoeksraad woensdag heeft geopenbaard in het rapport dat is gemaakt naar aanleiding van het ongeval in Makkinga in juni vorig jaar. Bij dat ongeval vielen drie dodelijke slachtoffers, een vierde persoon werd ernstig gewond en zal blijvende gevolgen ondervinden van het ongeluk.

Platform

De onderzoeksraad beveelt LTO Nederland aan om in samenwerking met andere agrarische belangenorganisaties een platform op te zetten dat kennis verzamelt over de gevaren van mestgassen, en dat lering trekt uit de ongevallen.

Bovendien moeten de agrarische belangenorganisaties ervoor zorgen dat mensen die beroepsmatig met mest werken (zowel werknemers als werkgevers) regelmatig worden geïnformeerd over veilig werken met mest. In de opleiding moet structureel aandacht zijn voor het werken met mest, zegt de onderzoeksraad.

De raad beveelt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan om samen met Stigas, de stichting die zich bezighoudt met veiligheid in en om landbouwbedrijven, concrete voorschriften te maken voor veilig werken met mest. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van de Leidraad Veilig Werken in Mestopslagen, die vorig jaar door een aantal betrokkenen al is opgesteld.

Toename

Het aantal mestongelukken met slachtoffers is de laatste jaren toegenomen. Bijna de helft van de slachtoffers zijn mensen die hulp bieden aan mensen of dieren in de problemen. Uit een analyse van de ongelukken blijkt dat in de afgelopen jaren meer ongelukken gebeuren bij het mixen van mest, blijkt uit cijfers die de raad heeft verzameld.

De raad telde 35 mestongevallen met doden of ernstig gewonden sinds 1980. Die ongelukken zijn een topje van de ijsberg. Ongelukken waarbij alleen dieren verongelukten zijn niet meegeteld, evenmin als ongevallen waarbij mensen niet ernstig gewond raakten. “Bij een belangrijk deel van die gevallen zijn wel dieren overleden of ernstig gewond geraakt, niet zelden meerdere tegelijk”, aldus de onderzoeksraad.

Strafrechtelijk onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek naar het ongeluk in de mestsilo in Makkinga is nog niet afgerond. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Volgens het OM gaat het om een complex onderzoek dat nog enige tijd zal vergen. “Het is nog te vroeg om conclusies te trekken”, aldus een woordvoerder van het OM. Het Openbaar Ministerie bekijkt of er strafrechtelijke aspecten zitten aan het ongeval en of betrokkenen moeten worden vervolgd.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft gebruik gemaakt van de processen-verbaal die in het kader van het strafrechtelijk onderzoek zijn opgemaakt. Uit het onderzoeksrapport blijkt ook dat niet alle onderzoeken die justitie laat doen klaar waren toe de onderzoeksraad zijn rapport afrondde.

Beheer
WP Admin