Home

Nieuws 3254 x bekeken 8 reacties

ING voorspelt groei agrarische export

Amsterdam – De Nederlandse agrarische export groeit in 2015 qua volume verder door de goedkopere euro en de creativiteit van de gehele agribusiness om steeds maar nieuwe markten te vinden.

Dat voorspelt ING Economisch Bureau in een kwartaalbericht over de sector. De sector kan ook profiteren van een groeiende binnenlandse consumptie.
De Amsterdamse bank denkt dat de Russische importstop ook volgend jaar nog merkbaar invloed zal hebben op een deel van de agrarische sector. De boycot zorgt onder meer voor neerwaartse prijsdruk bij leveranciers van groenten en fruit. De vogelgriep kan ook in het begin van 2015 nog economische consequenties hebben, zoals slechte prijzen voor broedeieren.
Financieel verwacht ING voor de melkveehouderij in 2015 een gemiddeld jaar met in de eerste helft matige en in de tweede helft licht bovengemiddelde prijzen. Het 'gewone' jaar volgt op twee recordjaren. In combinatie met licht lagere voerkosten kunnen melkveehouders voor 2015 rekenen op lagere maar nog wel bovengemiddelde rendementen.
De melkveehouderij kan volgens ING blijven groeien, ondanks nadruk op grondgebondenheid in de nieuwe melkveewet. Daarbij gaat ING er wel vanuit dat er voldoende mestverwerkingscapaciteit komt. De exportwaarde van zuivel komt in 2014 uitkomt op circa €7,3 miljard, bijna 10 procent minder dan een jaar eerder. Het volume groeide wel, maar groeit volgens ING in 2015 wat minder snel. Dat komt door een overaanbod in Europa en door de Russische importstop.
Voor akkerbouwers zijn in het seizoen 2014/2015 pootgoed en suikerbieten de trekkers. Na twee prima seizoenen oor telers van consumptieaardappelen en uien zijn de vooruitzichten voor het seizoen 2014/2015 minder gunstig. ING denkt dat het totale areaal voor akkerbouwgewassen in 2015 niet verder zal groeien. Sinds 2000 is het areaal met 100.000 hectare gekrompen, maar sinds 2008 is sprake van stabilisatie en sinds 2013 zelfs groei.
ING stelt vast dat houders van zeugen en vleeskuikens een financieel prima 2014 achter de rug hebben dankzij bovengemiddelde prijzen en dalende voerkosten. Voor het segment vleesvarkens en eieren blijven de saldi respectievelijk 15 en 20 procent achter bij het langjarige gemiddelde. ING geeft geen richting voor 2015, behalve dat vogelgriep neerwaartse druk kan zetten.

Laatste reacties

 • m.b

  hmmm , we zijn toch niet vergeten dat de ING één van die banken is. En de crisis is nog lang niet voorbij :)

 • koestal

  ja, als de prijzen van landbouwproducten maar laag zijn ,kun je wel goed exporteren

 • glaasje

  de banken ja zij weten het weer laat me niet lachen

 • pluimpje

  Lees ik het goed? Ja!
  ING voorspelt 'De Nederlandse agrarische export groeit in 2015 qua volume verder' Daarna, 'De sector kan ook profiteren van een groeiende binnenlandse consumptie'.
  Dit is een onzin verhaal om iemand gerust te stellen, maar niet de agrarische ondernemer. Die krijgt hiermee alleen het signaal dat de 'rat race' ook in 2015 zijn vervolg krijgt.
  Dan een analyse per sector! 2015 groeit volume zuivel minder snel (geen topjaar meer). Groente en fruit blijft onder druk door boycot Rusland. Akkerbouw boert volgens ING blijkbaar in het seizoen 2014/2015 dus rond de jaarwisseling (kwestie van creatieve eindejaarsvoorraadbepaling)? Voor zeugen en vleeskuikens doet ING voor 2015 geen prognose, want 2014 was toch goed. Vleesvarkens en eieren ligt in 2014 ver onder het jaargemiddelde en 2015? Vogelgriep kan in 2015 verder neerwaartse druk geven.
  Conclusie: Over alle sectoren daalt het rendement op het geïnvesteerd vermogen. Ook 2015 wordt nog harder werken (meer produceren) om de rente en aflossing te kunnen betalen? Wie kent het spreekwoord 'Mijn bedrijf is van de bank, maar als ik een weekendje vrij wil, dan komen ze niet helpen'.
  Geachte ondernemer, investeer in 2015 vooral in optimaliseren van het produktieproces (risicomanagement) om uw saldo te verbeteren en investeer in factoren die de verkoopprijs structureel positief kunnen beïnvloeden (producentenorganisaties van en voor boeren, imagoverbetering, promotie, etc.)!

 • Foxxy

  Altijd leuk dat de ING ook wat vindt!

  Hoe groot was jullie marktaandeel in onze sector ook alweer?

  Schoenmaker, blijft bij je leest...

 • japke33

  En hoeveel agrariërs kunnen een lening krijgen bij ING? Hoeveel agrariërs zijn klant bij ING?

 • ING Sectormanagement Agro

  Inderdaad – Pluimpje heeft het verhaal goed gelezen. ING geeft een overzicht van wat geweest is en een brede voorspelling op gebied van export. Er is in deze publicatie weinig ruimte voor concreet advies aan de producenten. Maar de conclusie van Pluimpje willen wij wel ondersteunen. Mocht je hierover verder willen spreken dan kan dat in elk geval op de vakbeurs in Assen waar wij aanwezig zijn. Of in een nader af te stemmen gesprek.
  Wat betreft ons marktaandeel: met ca 7 procent in de primaire land- en tuinbouw is dat niet groot, maar er is zeker ruimte voor gezonde groei.

 • agro1

  mooie, verhelderende foto, bank is aan het omvallen., vandaar dit politiek correcte verhaal zonder inhoud of diepgang. door wie gesouffleerd????

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.