Home

Nieuws 1239 x bekeken

Frankrijk steunt proteïnehoudende gewassen

Parijs – Het Franse ministerie van landbouw heeft bijna €150 miljoen uitgetrokken om de teelt van proteïnehoudende gewassen verder te ontwikkelen.

Minister Le Foll beoogt daarmee vooral de veehouderij minder afhankelijk te maken van in te voeren soja en ander veevoer.

Van het geld is €98 miljoen bestemd voor veehouders die zelf dergelijke gewassen, zoals lupine, gaan verbouwen om hun eigen vee te voederen. De rest gaat naar andere akkerbouwers die deels overschakelen op proteïnehoudende teelten.

''Met het plan voor proteïnehoudende gewassen voor 2014-2020 kan Frankrijk inspelen op de nog altijd groeiende vraag naar vleesproducten in de wereld door de veehouderijen te verzekeren van een rijke voeding terwijl dat nu nog voor 60 procent wordt gedomineerd door ingevoerde soja'', verwoordt de minister. Le Foll wil onder meer akkerbouwers steunen die kiezen voor deze gewassen ondanks het feit dat ze minder opbrengen dan graan. Boeren die dat doen, kunnen volgens de bewindsman bovendien profiteren van de vergroeningsmaatregelen die vanaf volgend jaar gelden in het kader van het nieuwe Europese landbouwbeleid. ''Grote akkerbouwers die nu één gewas verbouwen, zouden daarmee over de streep getrokken kunnen worden om ook één van deze andere teelten te doen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.