Home

Nieuws 1507 x bekeken 18 reacties

Canada obstakel voor TPP-overeenkomst

Washington – Canada is op dit moment het belangrijkste obstakel in onderhandelingen die moeten leiden tot een Trans-Pacific Partnership (TPP), een vrijhandelsverdrag voor landen rond de Stille Oceaan.

Dat heeft de Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack gezegd. De afgelopen maanden wees de VS juist Japan aan als grootste probleem in het proces.
Volgens Vilsack ligt het probleem in Canada vooral bij de "defensieve" zuivelindustrie, die niet eens bereid zou zijn tot gesprekken. De oud-gouverneur van de belangrijke graanproducerende staat Iowa zei dat TTP best zonder een land kan, maar dat hij niet gelooft dat het ontbrekende land Japan zal zijn. In september liepen gesprekken tussen Washington en Tokio nog op niets uit.
Vilsack onthield zich niettemin van negatief commentaar over Japan. De VS beschuldigde Japan eerder ervan de extreme bescherming van haar weinig competitieve landbouw vrijwel volledig in stand te willen houden. Andersom lijkt Japan bescherming van haar landbouw te zien als compensatie voor het accepteren van blijvende bescherming van de Amerikaanse automarkt.
Aan de TTP-onderhandelingen doen momenteel twaalf landen mee: naast de VS, Canada en Japan zijn dit Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Peru, Mexico, Vietnam, Maleisië, Singapore en Brunei.

Laatste reacties

 • ed12345

  Het is wel zo dat de USA naast de EU zijn landbouw het meest subsidieert al is het in verkapte vormen ,in ieder geval veel meer dan Canada De melk boeren en de kippen boeren doen het in Canada gewoon bijzonder goed :heel logisch dat dit zomaar niet opgegeven wordt
  Ik heb met de USA vaak het idee dat het is ;Wat van jouw is van mij maar wat van mij is blijf jij van af:Het royale usa subsidie systeem is het gevolg van hun verkiezings systeem.

 • hobbyboer

  Echt amerkaans om anderen te verwijten dat er geen vooruitgang is. De vraag is hoeveel katoen en suiker de amerikanen binnen willen laten. Hoeveel minder subsidie, verkleed als een verzekering, zullen ze geven? Dit jaar was er veel minder aanvraag voor subsidie verwacht, na het vernieuwen van de landbouw bill , maar het doet blijken dat het wordt het jaar met de hoogste uitkeringen ondanks het feit dat beef and hogs top inkomens hebben. De amerikanen staan altijd te wijzen met hun vinger naar anderen, terwijl er drie vingers naar hun zelf wijzen.

 • Mozes

  @ed12345, de beschermde zuivelmarkt is ook een vorm van subsidie. Door de markt af te schermen moeten de Canadese burgers veel meer voor zuivel betalen dan in andere landen. Het enigste verschil met de EU of de VS is dat daar (belasting) geld van burgers eerst naar de overheid gaat en dan naar boeren. In Canada gaat het door wetgeving direct van burgers naar boeren. Ik denk dat met de extra prijs die Canadese burgers moeten betalen veel meer geld gemoeid is dan de toeslagrechten in de EU en subsidies in de VS.

 • Lie

  @Mozes als burger betaal ik liever direct aan de boer, (de gebruiker betaalt naar hoeveel zuivel/eieren/chicken er wordt gekocht ) ipv iedere burger later via afgedragen belastingen.

 • Mozes

  Dat is prima @Lie, maar ze moeten in Canada niet zeggen dat hun zuivel niet gesubsidieerd wordt. Een beschermde markt waardoor burgers gedwongen worden een kunstmatig hoge prijs te betalen heeft precies dezelfde uitwerking als inkomenssteun door de overheid.

 • Ferm

  @Mozes, wat @ Lie ook al zegt, alleen de gebruiker betaalt. Het verschil met subsidies tov het Canadese systeem is dat de boeren geheel zelfstandig zijn, ze kunnen zelf het totale melkvolume regelen en worden niet afhankelijk van subsidies gehouden met alle negatieve bijeffecten. Of de consument werkelijk duurder uit is vraag ik me af. In ieder geval werkt het systeem dus er is sprake van een bepaalde mate van solidariteit van de consument naar producent toe, wat ik bevestigd zag in een filmpje over het Canadese systeem.
  Ik kan me voorstellen, zoals @ Ed12345 zegt, dat de boeren dit daar niet zomaar opgeven, daar hebben de producenten naar mijn idee nog de onafhankelijkheid die wij met ons subsidiesysteem allang kwijt zijn. @Mozes, als producent zou je dit toch moeten aanspreken?

 • hobbyboer

  Mozes wat bedoel jij met'veel meer betalen' dan in andere landen? Was een paar jaar terug in nieuw zeeland, de melk producten kosten stevig meer dan in Canada. Als Jr een beetje verder bent dan direct naast de Canadese gtens Jody drink melk bijna even veel dan in amerika. Het is waar dat kaas en boter duurder zijn in Canada, maar dan geld weer wat ed1234 zei, Je hoeft er niet aan mer te betalen als Je niet wilt.

 • Mels

  Omgerekend blijkt dat de Amerikanen en Canadezen evenveel betalen voor hun zuivel. In de VS door de subsidies en in Canada door de hogere prijs. Niks subsidie om overgefinancierde boeren in stand te houden zoals in EU(lees NL) maar gewoon je melk afzetten tegen kostprijs plus. In sommige gebieden vervelend want de melkveehouders moeten toch van hun geld af en wat doe je als je geen quotum kunt kopen. Juist. Land koen met hoge prijzen als gevolg.

 • Mark Hoogendoorn

  Hee mozes, niet praten over dingen waar je geen verstand van heb.....
  Je koopt hier in Canada iedere dag melk voor $1.00/liter(0.7euro) en dat
  is niet meer dan in de states......

 • denker123

  Mark Hoogendoorn,in de states koop je melk voor$2,50 per gallon [3,80 liter] nogal een verschil tegenover Canada .Kan ook niet anders als je de melkprijs aan boer vergelijkt ,dan worden de Canadese melkverwerkers schatrijk als de supermarktprijs de zelfde zou zijn.De meeste oudere Canadese melkveehouders zijn slapend rijk geworden door de stijging van de quotawaarde per koe +- $30.000 per koe!!!!,maar nieuwe starters en overnemers zitten met de gebakken peren.Ook bedrijven die te klein zijn minder dan 50 koeien kunnen nooit uitgroeien tot een bedrijf met toekomst,er zijn er al die naar de V.S.komen om een melkveebedrijf te starten.

 • Mozes

  Mark Hoogendoorn #9, voorstanders van melkquotering hoor ik vertellen dat zuivelprijzen in de VS gelijk zijn aan Canada. Van anderen waaronder onafhankelijke pers hoor ik juist dat er enorme prijsverschillen zijn.

 • W Geverink

  Het ligt er aan waar je bent. Toen we in Orlando waren waren de zuivel prijzen niet veel anders dan hier in Canada. Melk 2% kost ons in de winkel omgerekend ongeveer 80 Eurocent per liter. Quotum is idd duur maar in Nederland wordt het geld na het Quotumtijdperk uitgegeven aan grond strontafvoer verwerking en binnenkort mischien nog fosfaatquotum. Jullie daar in Europa willen de markt overspelen met melk en dan maar klagen omdat de melkprijs niet kosten dekkend is.

 • Mels

  Nogmaals Lees #8.....De Amerikanen betalen dezelfde melkprijs als de Canadezen. De VS subsidieerd via de belasting en in Canada is de melkprijs dat gedeelte hoger wat de Amerikanen aan subsidie vangen. Wel zo eerlijk want wie melk koopt betaald. Wie zegt dat melkers met 50 koeien niet kunnen groeien???Overnemen niet mogelijk??? Ach het zal allemaal wel maar voorlopig zeuren jullie over twee landen waar nog geld verdiend wordt aan melken,iets wat in NL niet zo schijnt te zijn en de oorzaak daarvan ligt uiteraard weer bij een ander.

 • Ferm

  @Mozes, of we nou voorstander of tegenstander zijn van het quotum, het maakt niets meer uit, dit is voor Europa een gepasseerd station. Voor Friesland Campina wel nadelig, want als die extra toestroom van melk als kwalitatief hoogwaardig(imago) afgezet moet worden ipv bulk, moet je een grote betaalkrachtige afzetmarkt hebben, als die er niet is drukt dit de verwaardig. Wat momenteel ook al speelt. Of de burger meer betaald in Canada dan elders zoals jij stelt, als dat zo is, werkt dat in ieder geval niet nadelig voor de producenten daar.
  @Denker 123, volgens mij kun je in Canada goed rondkomen met 50 koeien. Elk systeem heeft een keerzijde, maar als je groots wilt boeren moet je denk ik inderdaad naar elders gaan.

 • Robert P

  Lang leve online shopping. In de USA kom ik op 60 eurocent per liter en in Canada op 70 cent. Beide grootverpakking van 3.7 / 4 liter
  In Engeland kom ik op 57 eurocent per liter

 • W Geverink

  Mozes #11. Dinds jaar en dag proberen de koekjesbakkers en andere industrielen hier de overheid te overtuigen dat ze failiet gaan als het quotum niet verdwijnd. Het is niet moeilijk om te raden wat er gebeurd als het quotum er daadwerkelijk af zou gaan. De industrie zegt dank u wel en steekt de extra marge in de zak als winst of keerd dat uit aan de aandeelhouders. De belastingbetaler mag er voor zorgen dat de verzuipende boer de kop boven water houdt net als bij jullie. Dat jij je blij laat maken met een dood vogeltje beste Mozes moet je zelf weten maar hoe haal jij het in je hoofd om als steuntrekker kritiek hebben op een zelfstandige sector? De Canadezen zijn blij met en trots op hun eigen dairyfarmers!

 • alco1

  Geverink. Nogmaals, zowel Mozes als ik zeggen niet dat quotering weg moet omdat dat beter is, maar wij constateren dat het geen enkele nut heeft als er maar een paar landen geremd worden, wat door andere landen moeiteloos ingevuld zal worden.

 • hobbyboer

  interessante discussie tussen de freetraders en die hun quota systeem willen behouden. diegene die het willen behouden weten dat er geen overhead steun is. die zelfden die freetrade willen altijd minder overheid maar niet minder subsidie, en Nederlandse melk boeren hebben nog nooit een keer gezegd dat ze het zonder subsidie willen doen. Dus zolang de Nederlandse boer het niet zonder de directe gelden wil doen moeten ze ook niet zeggen dat de Canadezen hun quota systeem moeten opgeven.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.