Home

Nieuws 1065 x bekeken 4 reacties

Nederland: steun voor boycot uit landbouwbegroting

Den Haag - Nederland steunt niet de oproep van 21 landen aan de Europese Commissie om de gevolgen van de Russische boycot niet - alleen - ten laste te laten komen van de landbouwbegroting. Nederland vindt dat steunmaatregelen voor de getroffen boeren moet komen uit de Europese landbouwbegroting.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zal vrijdag met zijn Europese collega's praten over de Europese begroting, waar de financiering van de Europese steunmaatregelen ook op de agenda komt. De ministers van landbouw hebben maandag in meerderheid aan hun collega's van financiën gevraagd de steunmaatregelen niet ten koste te laten gaan van de landbouwbegroting.

Volgens de huidige voorstellen moeten de maatregelen worden betaald uit de landbouwcrisisreserve, die wordt gevormd door 1,3 procent van de directe betalingen achter te houden. In jaren dat de crisisreserve niet wordt gebruikt, komt die ten goede aan de boeren die aanspraak maken op inkomenstoeslagen.

Tot de landen die vinden dat de steun niet ten laste moet komen van de landbouwbegroting horen onder andere Spanje, Frankrijk, Polen, België en Luxemburg. Net als Nederland hebben ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de brief van de landbouwministers niet ondertekend.

Laatste reacties

 • joannes

  Goedkope Politiek letterlijk en figuurlijk! Buitenlandse Poltiek bedrijven op kosten van het agrarische deel van de Samenleving. Die Dijsselbloem heeft een hekel aan de Boeren blijkbaar en/of hij wil een goede kasbeheerder zijn voor zijn Politieke carriere!

 • Zuperboer

  Meer respect voor Hansje Brinkers dan voor Hans van Baalen VVD. Uitgerekend de nederlandse politiek die de landbouw hier laat vallen. Een mes in de rug uit eigen volk. Juist nederlandse Politici zouden internationaal de feeling moeten hebben met de exportpositie van hun vaderland. Maar aangezien ze er veelal voor eigen eer zitten (Annie Schreier en Jan Huitema niet) laten ze de exportsector bloeden. Waar is de held Frans Timmermans immers gebleven. MH 17 ligt nog altijd verloren in de Oekraine en mijnheer heeft al een mooie plaats op het pluche.

 • .....

  De landbouw draait dus op voor de boycot van Rusland, wat een asociale overheid hebben we toch

 • krulsaart

  De agrarische sector is nog steeds in rouw, terwijl de rest van Nederland deze ramp al ver achter zich heeft gelaten!

Of registreer je om te kunnen reageren.