AlgemeenNieuws

MOB bereid tot deal met veehouderij

Nijmegen – De milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) is bereid een deal te sluiten met de Nederlandse veehouderijsectoren over de vermindering van de stikstofdepositie. In ruil daarvoor wil MOB afzien van het indienen van bezwaren tegen Natuurbeschermingswetvergunningen (Nb-vergunningen).

Dat zegt Johan Vollenbroek van de Nijmeegse milieucoöperatie. MOB heeft in verschillende provincies bezwaar gemaakt tegen honderden Nb-vergunningen voor veebedrijven. Met de bezwarenprocedures wordt ontwikkeling van veebedrijven geblokkeerd. Doel van MOB is de natuur te beschermen tegen verdergaande depositie van stikstof.

LTO Nederland ziet vooralsnog niets in een deal met MOB. Portefeuillehouder Siem Jan Schenk van LTO Nederland gaat ervan uit dat met de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) een groot deel van de problemen voor de veehouderij kan worden opgelost. Door de PAS moet de afgifte van Nb-vergunningen rond kwetsbare natuurgebieden worden losgetrokken. Doel van de PAS is dat zowel bedrijfsmatige ontwikkeling mogelijk is als de natuur wordt beschermd.

“Mocht de PAS niet standhouden, dan ontstaat een andere situatie. Maar voor ons is er op dit moment geen reden af te wijken van de ingezette koers.”

MOB heeft ook met andere sectoren deals gesloten, waarbij afspraken werden vastgelegd over de vermindering van de uitstoot van stikstof en zwavelverbindingen. Dat gaat om afspraken met energiecentrales en raffinaderijen. MOB ziet af van bezwaren tegen de Nb-vergunning, als de bedrijven zich aan de gemaakte afspraken houden. Johan Vollenbroek van MOB zegt dat de organisatie soms wordt gebeld door boeren die worden getroffen door een bezwaar. “Wij gaan dar normaal gesproken altijd mee in overleg. Soms leidt dit tot intrekken van ons bezwaar. Soms ook niet.”

LTO-bestuurder Siem Jan Schenk weet dat individuele ondernemers in zee gegaan zijn met MOB om in hun situatie een oplossing te zoeken. “Maar een collectieve afspraak zien we  niet zitten.”

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin