Home

Nieuws 8569 x bekeken 32 reacties

Máxima: boer speelt cruciale rol

Rome - Gezinsbedrijven spelen een cruciale rol bij de bestrijding van de honger in de wereld. Dat zei koningin Máxima donderdag bij de opening van een conferentie bij de Wereldvoedselorganisatie FAO in Rome. De koningin hield de toespraak ter gelegenheid van Wereldvoedseldag.

Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. In haar toespraak richtte de koningin zich specifiek tot de 500 miljoen familiebedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de bestrijding van de honger en het zeker stellen van de voedselvoorziening. In de afgelopen 10 jaar zijn 100 miljoen mensen ontsnapt aan de honger, aldus Máxima. "Zonder het harde werk van de boeren, was dat niet mogelijk geweest."

Desondanks leven nog steeds ongeveer 800 miljoen mensen met een gebrek aan eten. De voedselproductie zal de komende drie decennia met 50 procent moeten toenemen. Dat is volgens de koningin een zware taak die rust op de schouders van de landbouw.

Laatste reacties

 • niet

  Laat het dan eens beloond worden!!!!

 • pinkeltje

  Ja, inderdaad, er rust een zware taak op de schouders van de landbouw. Dat heeft onze koninging goed gezien. En oh oh wat is het gezinsbedrijf toch belangrijk. Ik doe bij deze een oproep aan de boeren en vooral aan de gezinsbedrijven: Handen uit de mouwen! We houden van jullie! En alvast bedankt.

 • Sjaak

  Tof, dat ze de boeren een hart onder de riem steekt!

  Echter, dat de voedselproduktie met 50% toe moet nemen is ook maar relatief als we meer aandacht zouden hebben voor de voedselverspilling.
  De helft van alles wat er geproduceerd wordt, gaat verloren...

 • ikkethuis

  Als de waarde van de agrarische produkten stijgt, neemt de produktie vanzelf toe, dit hebben we kunnen leren vanuit het verleden, dus dit is het probleem niet. Als de politiek niet zo kostprijs verhoogend zou werken, zou de produktie dus ook toenemen. Het probleem ligt dus bij de politiek, en laat dat schouderklopje maar zitten, je kunt beter de politiek eens de les lezen, maxima.

 • .....

  Eindelijk iemand die ons waardeert en niet alleen in verkiezingstijd............

 • Sjakkie

  Je kunt slechtere pleitbezorgers hebben!

 • koestal

  De burgers hebben alleen maar kritiek op de manier van voedsel produceren ,het liefst maken ze van driekwart van Nederland weer natuur !

 • koestal

  De boerin heeft meestal ook een cruciale rol,ook in ontwikkelingslanden is ze erg belangrijk

 • koestal

  Hoe denkt wakker dier en Thieme hierover ?

 • JanWillemNatuur

  Prima actie om de rol van kleine boeren en hun gezinnen in de schijnwerper te zetten. Dat de voedselproductie met 50% omhoog moet is niet waar. Als we ons eetpatroon aanpassen (minder vlees, minder zuivel, meer groenten, noten en peulvruchten) dan hebben we genoeg voedsel, ook in de toekomst.

 • johannesspook

  Ja,dat is waar,maar alle boerenbederijven moeten wel beter goed verspreiden over landen,waar voedsel juist nodig is voor plaatselijk bevolking en dat zorgt ook goed stabiel inkomsten voor de boeren.
  De regeringen over de wereld moeten dat zo goed mogelijk aansturen.

 • koestal

  De Afrikaanse leiders[dictators] hebben hun goede landbouwgronden en viswateren verhuurd aan China ,dit voedsel gaat allemaal naar China,wij moeten nu weer voedsel naar Afrika sturen om die arme mensen weer te helpen ,die Afrikaanse leiders kopen voor hun geld weer wapens en betalen hiermee hun legers,zo is de cirkel weer rond

 • jan1601

  Een super koningin die het werk van de boeren ten minste nog eens waardeerd een leuke opsteker nog eens wat anders als altijd maar de grond in getrapt te worden

 • daantje

  maar helpt het iets, behalve geestelijk

 • Walter Botteldoorne

  Koningin Maxima doet enorm goed werk voor de hardwerkende boeren, en het helpt zeker en vast , zij is de vertegenwoordigster voor de mensen.

 • Henk Tennekes

  De toekomst van de landbouw ligt in ieder geval niet bij de Argentijnse soja productie dat merendeels als veevoer wordt gebruikt. Jaarlijks wordt er tweehonderd miljoen liter glyfosaat, het werkzame bestanddeel van het herbicide Roundup, over de Argentijnse akkers gespoten. Zaadgigant Monsanto produceert het goedje samen met gmo-soja die bestand is tegen Roundup. Er is een sterke toename van geboorte-afwijkingen in deze landbouwgebieden. Jammer dat onze koningin daarover niets heeft gezegd.

 • minasblunders1

  Tennekes, soja wordt niet voor veevoer geproduceerd, maar voor menselijke consumptie. De BIJPRODUCTEN gaan het veevoer in!

 • koestal

  in de supermarkt liggen heel wat produkten waar soja in is verwerkt

 • wijnalda

  Bij deze benoem ik Maxima direct tot minister van landbouw van de EU

 • jop

  Dit jaar hebben de boeren in Europa al tien procent meer geproduceerd. Een begin dus. Maar die boeren zullen er enkel maar blijven als de kosten om het voedsel te produceren ook betaald worden. Zorg dus dat ze een eerlijke prijs krijgen. Anders houdt niemand dit vol. Dan produceren de boeren minder kilo`s om de prijs op peil te houden, of laten een deel in de grond zitten, zoals nu gebeurt.

 • koestal

  ze adviseert ook minikredieten

 • maatje 1904

  laten we eerst maar eens 50% MINDER produceren lijkt mij verstandiger kijk maar naar de eierboeren en aardappel telers en volgend jaar de melkveehouders.

 • tinus888

  praatjes vullen geen gaatjes...

 • alco1

  @Jop @Maatje. Hoe je het ook wend of keert. Alles wordt geregeld door marktwerking. Is de prijs ergens hoog van, wordt er meer van geproduceerd, is ie minder dan zien mensen er van af. Dit is al een eeuwen oud verschijnsel en zal ook nog eeuwen zo blijven voortgaan.

 • zanden

  Haar woorden gaan erin als koek. Zij sust de sector mooi in slaap, met one-liners die de sector graag wil horen en zelf ook verspreid, maar de werkelijkheid is 180 graden anders. Slaap vooral lekker door. De wekker zal tenslotte iedereen keihard wakker schudden.

 • Elevage

  Niet zo negatief Zanden.
  Het is gewoon ook eens heel erg prettig om iemand te horen die eens iets positiefs over de sector zegt.
  Het is verder alleen maar kommer en kwel en nog meer regels.
  Dus dit is voor de verandering ook wel eens prettig, en dan niet eens van een politieke partij!

 • farmerbn

  Wat is ze toch een schatje.

 • Soms

  Mooie woorden van Maxima. En gelukkig overwegend positieve reacties. In vind dat er op deze discussie site vaak veel te veel geklaagd en gezeurd wordt. Zo slecht hebben we het ook weer niet.

 • m.en.mh.miedema

  Maxima heeft helemaal gelijk, alleen is bij een aantal politici het kwartje nog niet gevallen. We mogen hier in Nederland ons wel in de handen knijpen met zo n respectabel konings huis! Het zijn onze beste ambassadeurs , ze hebben in de wereld veel meer aanzien dan een of andere minister of president. Ze mogen zich ook wel vaker uitspreken over foute politieke besluiten. Wilhelmina deed dat bv wel, die gaf een minister of ambtenaar de wind van voren als er volgens haar iets niet goed ging(maar ja, dat was natuurlijk wel in een ander tijdperk).

 • Vibank

  Och och wat een lofzang allemaal
  Koningshuis kan en heeft alleen maar goed gedaan

 • mulhof2011ard@live.nl

  Mooie uitspraak..
  Wel jammer dat milieu en natuur organisaties meer te vertellen hebben dan de boeren... Veel grond wordt afgenomen en omgeblubberd tot natuur.. maar wat zo jammer is.. want nu moeten boeren voedsel voor hun vee inporteren vanuit andere landen.. Dan snap ik nu ook waarom ze daar minder honger hebben... Van al die miljoenen euro's kunnen ze rond komen... Over een santal decenia zal al het vee op Stal moeten. Staan.. en zal eralleen maar producten uit andere landen gevoerd worden...
  Hoop het niet.. maar we zullen zien

 • bos01244

  Mooie uitspraak maar niet voor onze europese boeren bedoeld. Bij oprakende fossiele brandstof moet elk werelddeel in de toekomst zijn eigen voedsel verbouwen. Al kan Nederland voorlopig nog een export bijdrage leveren met productie van hoogwaardig zaaizaad en pootgoed. Om werkgelegenheid en de ontwikkeling van de landbouw in Afrika en delen van Azie niet te verpesten moeten we stoppen met het dumpen van europese overschotten,verkregen uit te goedkoop graan (mogelijk gemaakt door overigens noodzakelijke hectaretoeslagen) Omdat de markt een slechte regelaar is van het volume van basisvoedsel(natuur is onvoorspelbaar en de prijselasticiteit van de vraag bijna nul) blijft quotering noodzakelijk. Waar blijven de echte landbouweconomen om dat erin te hameren?? Modernisereing en aanpassing zijn OK. Maar zonder opgelegde of vrijwillige quotering zie ik alleen ongelooflijke schaalvergroting die de nekslag betekent voor het familiebedrijf.Worden onze kinderen de slaven van de multinationals

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.