Koe met sensor om haar hals - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenOpinie

‘Datarevolutie omarmen’

Veel positieve berichten van de internationale innovatiebeurs GFIA in Utrecht deze week. Centrale boodschap van veel sprekers: de datarevolutie in de landbouw zal zorgen voor een enorme efficiëntieslag en productiestijging.

Op die manier is het mogelijk om de groeiende wereldbevolking te voeden. Zo lieten onderzoekers zien hoe het met sensordata mogelijk is om in de veehouderij ziektes eerder op te sporen. Door zaken als voer- en wateropname te koppelen aan het individuele dier, zijn afwijkingen eerder op te sporen.

Ook op andere terreinen is veel winst te boeken met de groeiende datastroom. Daarbij valt te denken aan genetica (fokkerij), of het op maat bemesten van elke vierkante meter van een akkerbouwperceel. Voor de Nederlandse boer liggen hier onmiskenbaar kansen.

Concurrentie voor blijven

In een tijd dat het kostprijsverschil met tal van andere landen groter wordt, is het zaak om op andere manieren de concurrentie voor te blijven. Data kan daar absoluut bij helpen. Overigens niet alleen in de stal en op het land.

Consumenten krijgen in de toekomst via de mobiele telefoon alle mogelijke informatie over het gekochte product. Ook daar liggen kansen met onderscheidende kwaliteitsproducten die voor een meerprijs kunnen worden verkocht. Want de wereld voeden is natuurlijk mooi, maar een goed inkomen voor de individuele ondernemer is waar het echt om gaat.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin