Staatssecretaris Van Dam praat volgende week met EU-landbouwministers over crisismaatregelen in Europa.</p> <p><em>Foto: ANP/EPA</em> AlgemeenOpinie

‘Staatssteun werkt concurrentievervalsend’

Het geld moet uit de markt komen. Het klinkt soms hard, maar het is op langere termijn toch het bestaansrecht voor de landbouw.

Terecht merkt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op dat geld in een tijdelijke oplossing eigenlijk zondegeld is. De euro’s kunnen beter bijdragen aan een structurele verbetering van de marktwaarde.

Praten over particuliere opslag en staatssteun

De landbouwministeries praten volgende week over crisismaatregelen in Europa. Het pakket behelst onder meer particuliere opslag van varkensvlees en zuivel, staatssteun en verbetering afzet. In tegenstelling tot andere EU-lidstaten, waaronder Frankrijk, ziet Van Dam niets in extra steun aan individuele boeren. Als hij daadwerkelijk marktwerking bepleit, moet hij hier ook de poot stijf houden. Staatssteun werkt concurrentievervalsend. Van Dam gelooft ook niet in opslag. De problemen worden daardoor alleen maar vooruitgeschoven. Het laat onverlet dat Nederland er op dit moment gretig gebruik van maakt.

Innovatie staat hoog op Van Dams lijstje

Hoe de staatssecretaris dan wel het extra geld wil inzetten, is nog niet duidelijk. Innovatie staat hoog op zijn agenda. Een slag naar biologisch is voor een deel een optie. Hij wil de omschakelaars in de 2 jaar durende periode wel ondersteunen. Maar ook dit mag weer geen valse concurrentie inhouden. Nee, Van Dam is er nog niet uit. Hij moet verder denken.

Beheer
WP Admin