Commentaar

1328 x bekeken 4 reacties

'Staatssteun werkt concurrentievervalsend'

Het geld moet uit de markt komen. Het klinkt soms hard, maar het is op langere termijn toch het bestaansrecht voor de landbouw.

Terecht merkt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op dat geld in een tijdelijke oplossing eigenlijk zondegeld is. De euro's kunnen beter bijdragen aan een structurele verbetering van de marktwaarde.

Praten over particuliere opslag en staatssteun

De landbouwministeries praten volgende week over crisismaatregelen in Europa. Het pakket behelst onder meer particuliere opslag van varkensvlees en zuivel, staatssteun en verbetering afzet. In tegenstelling tot andere EU-lidstaten, waaronder Frankrijk, ziet Van Dam niets in extra steun aan individuele boeren. Als hij daadwerkelijk marktwerking bepleit, moet hij hier ook de poot stijf houden. Staatssteun werkt concurrentievervalsend. Van Dam gelooft ook niet in opslag. De problemen worden daardoor alleen maar vooruitgeschoven. Het laat onverlet dat Nederland er op dit moment gretig gebruik van maakt.

Innovatie staat hoog op Van Dams lijstje

Hoe de staatssecretaris dan wel het extra geld wil inzetten, is nog niet duidelijk. Innovatie staat hoog op zijn agenda. Een slag naar biologisch is voor een deel een optie. Hij wil de omschakelaars in de 2 jaar durende periode wel ondersteunen. Maar ook dit mag weer geen valse concurrentie inhouden. Nee, Van Dam is er nog niet uit. Hij moet verder denken.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  iedere veehouder krijgt een minimumloon aan betalingsrechten.
  daarnaast wordt er gerekend naar uren amper het minimumuurloon gehaald
  de consument moet meer betalen want dat is de markt.
  de moeizame C.A.O.onderhandelingen ,aantal voedselbanken,
  groeiende Z.Z.P.schare resulteren niet in verantwoordt prijsbeleid.
  duurder voedsel zal de inflatie aanjagen(wenselijk??)
  voedsel pakket mag niet te duur worden dus :uren maken
  daarom trekken in groeiende economieën de mensen naar de
  stad
  voor voedselzekerheid zal er ondersteunend beleid nodig blijven.ook bij calamiteiten

 • veldzicht

  Staatssteun aan individuele boeren is inderdaad de oplossing niet,wel zou het een stuk schelen als er minder administratieve
  rompslomp komt en de boeren hun land normaal konden bemesten inplaats van voor vele duizenden euro mest af te voeren terwijl de gewassen er om lopen te gillen.
  ook met een heel normale veebezetting moet je al mest afvoeren en wordt je door de media weg gezet als een milieu crimineel.

 • DJ-D

  Zegt de man die 700 euro steun geeft aan veehouders die de koeien voor 15 april naar buiten doen. Doe onderzoek naar de riooloverstorten en de normen kunnen naar normaal niveau en een hele kostenpost wordt al minder. Land pacht kunstmestaankoop mestafzet fosfaatrechten

 • ZwarteRaaf

  Verhandelbare fosfaatrechten zijn toch ook staatssteun voor stoppende boer.

Of registreer je om te kunnen reageren.