Boerenblog

2480 x bekeken 1 reactie

Noorse regio kleurt legergroen

Het is oorlog in Noorwegen. Althans, dat was het twee weken. Stratego voor grote mensen met groot materieel. Snåsa is het middelpunt van een internationale militaire oefening.

Superspannend natuurlijk, die internationale militaire oefening met 14 landen en 15.000 soldaten, verdeeld over heel Nord Trøndelag. En niet in het minst voor de kinderen die de hoeveelheid 'groen' verkeer met de dag zien toenemen. Even boodschappen doen staat garant voor: ja, ik wil mee! Want onderweg is niets leuker dan rupsvoertuigen spotten of met je zelfgemaakte geweer richten op soldaten die in de berm liggen.

Tanks trekken diepe sporen in weiland

Van tevoren is al een meldpunt geopend, waar landeigenaren eventuele schade kunnen melden. Van dat meldpunt wordt grif gebruik gemaakt. Tanks trekken diepe sporen in het besneeuwde weiland en de eigenaren zijn niet blij, zacht uitgedrukt.

Rupsvoertuigen verkennen de omgeving.</p>
<p><em>Foto: Eleonie Pijl</em>
Rupsvoertuigen verkennen de omgeving.

Foto: Eleonie Pijl

Maar niet alleen de weilanden hebben het zwaar te verduren. Ook aangeplant bos moet af en toe wijken voor een horde 'vijanden' die beschutting nodig hebben. De rendierhouders zijn ten einde raad, nadat een legerhelikopter een kudde drachtige rendieren (het is 3 weken voor het afkalven) opjoeg om een paar mooie plaatjes te schieten met het fototoestel.

Toen ook bij ons de bel ging en een groen-met-witte soldaat voor de deur stond om toestemming te vragen om zich in ons weiland met boomgrens te verschansen, wilde ik nog wat twijfels uiten. Maar mijn twijfels werden overstemd door het luide gejuich van de kinderen, die nu dan toch ook de tank van de binnenkant wilden zien.

Schade loopt in miljoenen kronen

Vrolijk eindigde de oefening niet, na een botsing tussen een personenauto en een Leopard-tank. De tank won, de bestuurder van de auto heeft het niet overleefd. Daarna was het hele dorp er toch wel klaar mee. Uit respect bliezen de militairen een vervroegde aftocht. De schade aan de regio loopt in de miljoenen kronen, het meest zichtbaar aan wegdek en vangrail.

Tanks trekken diepe sporen op het wegdek.</p>
<p><em>Foto: Eleonie Pijl</em>
Tanks trekken diepe sporen op het wegdek.

Foto: Eleonie Pijl

Eén reactie

  • Bennie Stevelink

    Legergroen is de kleur van vrijheid. Wees er blij mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.