Redactieblog

5017 x bekeken

'Dijksma kan geen afscheid nemen van de landbouw'

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) is de landbouw nog niet vergeten, en de landbouw haar ook niet. Haar opvolger kan nog niet tippen aan haar bevlogenheid en enthousiasme.

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft nog lang geen afscheid genomen van het landbouwdossier. De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu kan zich nu (ook) bezighouden met het statiegeld op plastic flessen, het zwerfafval en de loop van de treinen. Maar als er iets op het terrein van de landbouw in haar dossier voorbij komt, gaat haar enthousiasme soms met haar op de loop.

Wederzijds gemis

Afgelopen woensdag sprak Dijksma met de Tweede Kamer over circulaire economie. Er kwam veel blik en statiegeld voorbij, en ook een beetje vlees en mest. En op die momenten bleek dat Dijksma haar passie voor de landbouw nog lang niet heeft verloren. Ze moest zich beperken in haar antwoorden, realiseerde ze zich, want anders zou het overleg misschien wel te lang gaan duren.

Zij mist de sector wel een beetje, zo lijkt het. En dat zou wel eens wederzijds kunnen zijn. Onder de landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer klinkt af en toe ook enig verlangen naar vroeger tijden. SGP'er Elbert Dijkgraaf bij voorbeeld, die het weliswaar vaak oneens was met Dijksma, heeft het gevoel dat hij met de huidige staatssecretaris van landbouw minder gemakkelijk zaken kan doen dan met zijn voorganger.

Dijksma en Van Dam trekken samen op voor derogatie

Dijksma heeft het derogatiedossier meegenomen naar het milieudepartement. Daar lag het ook al, maar het ministerie van Economische Zaken was de trekker in het dossier en haar voorganger Wilma Mansveld liet de ingewikkelde kwestie graag aan EZ over. Bij Dijksma ligt dat anders.

'Dijksma is een geslepen politicus, die weet hoe de politieke hazen lopen'

De derogatie staat Nederlandse graasdierhouders toe meer dierlijke mest op hun grond te gebruiken dan de normen van de Nitraatrichtlijn toestaan. Dijksma en Van Dam trekken samen op om het Nederlandse actieprogramma in Brussel voor het voetlicht te brengen.

Een ingewijde in het derogatiedossier zegt er meer vertrouwen in te hebben als (naast Martijn van Dam) ook Dijksma aan tafel zit in Brussel. Of dat werkelijk zo is, zal moeten blijken. Dijksma gaf woensdag in elk geval een winstwaarschuwing af: het is absoluut geen gelopen koers in Brussel, los van de vraag of zij, of Van Dam of zij samen de derogatie voor Nederland proberen binnen te slepen.

Groentje op landbouw met zware klussen

Dijksma is een geslepen politicus, die weet hoe de politieke hazen lopen. Met haar ervaring weet ze wanneer ze toeschietelijk kan zijn, en wanneer niet. Haar opvolger bij Economische Zaken was bij zijn aantreden een doorgewinterd parlementariër, maar zowel in het vak van staatssecretaris, als op het landbouwdossier was hij een groentje. Daarbij komt dat hij meteen een paar zware klussen op zijn bord kreeg. Dat maakt het ook lastig losjes te manoeuvreren op het politieke speelveld. En dan mist hij ook nog het aanstekelijke enthousiasme van zijn voorganger. Hij heeft nog een half jaar om van een geïnteresseerde politicus een bevlogen staatssecretaris van landbouw te worden.

door: Jan Braakman en Mariska Vermaas

Of registreer je om te kunnen reageren.