Redactieblog

2833 x bekeken

Helma was drachtig maar uierde niet

Wijnand had pink Helma 138 ruim negen maanden geleden geïnsemineerd met een pinkenstier en ze was drachtig bevonden. Toch uierde ze helemaal niet. Daarom vroeg hij me om het even te controleren.

"Niets aan de hand, gewoon drachtig!", riep ik. "Heb je haar niet later nog een keer geïnsemineerd?"

Wijnand schudde zijn hoofd. Hij wist het zeker. Ik vond het maar vreemd. Het kalf leek al aardig aan de maat, dus dat zou vast niet lang meer duren.

Gigantisch kalf

Toch zijn we nu ruim twee maanden en een nieuwe ervaring verder. Vorige week stond Helma plotseling met haar staart van huis. Ze had nog steeds geen uiervorming, maar was duidelijk aan het kalven.

Bij opvoelen bleek dat het kalf dood was. Een gigantisch groot kalf, met een afwijkende ligging en een kop die we met geen mogelijkheid in de juiste richting gedraaid kregen. Samen hebben we al heel wat moeilijke verlossingen tot een goed einde gebracht, maar dit ging gewoon niet lukken. Ik belde de praktijk en vertelde wat er aan de hand was.

Keizersnede

Korte tijd later stond er een veearts met twee studenten op het erf. Het zweet gutste van zijn hoofd tijdens de verwoede pogingen het kalf goed te leggen. Een half uur later kwam er nog een veearts bij, maar ook hij kreeg het niet voor elkaar.

Gezamenlijk besloten we geen foetotomie te doen, maar het kalf met een keizersnede ter wereld te brengen. Het was waarschijnlijk nog maar één of twee dagen dood; niet helemaal gunstig voor een operatie maar ook niet hopeloos.

Mooi lesmateriaal

De studenten kregen mooi lesmateriaal om te hechten, want er moest een heel grote snede gemaakt worden om het kalf uit de buik te krijgen. Het stierkalf was echt ontzettend groot en zwaar. "En dat van een pinkenstier", zei ik nog. "Het kalf is zelf een pinkenstier" grapte één van de veeartsen. Ik was blij voor de vaars dat de operatie goed verlopen was.

Kalf groeit door

Bij navraag leerde ik dat sporadisch de hypofyse van het kalf ontbreekt of niet functioneert, waardoor de koe geen signalen ontvangt die haar voorbereiden op een geboorte en het kalf gewoon doorgroeit. Pas wanneer de placenta tekort gaat schieten en het kalf sterft, komt de geboorte op gang.

Met Helma gaat het gelukkig erg goed en ze begint zelfs melk te geven. Met dank aan Thijs en Pieter!

Of registreer je om te kunnen reageren.