Redactieblog

4005 x bekeken 9 reacties

Eigen kaas eerst?

Gevaarlijke ontwikkeling in Frankrijk en België. In hun ijver voor een betere melkprijs doen de boeren daar domme dingen.

Nee, dat is niet het blokkeren van de wegen. Het is niet mijn stijl, maar als ze denken dat het resultaat oplevert moeten ze het zeker doen.

Weinig begrip

Volgens mij werkt het echter tegen hen. Als je in de vakantie urenlange in een file terecht komt vanwege actievoerende boeren, word je daar niet vrolijk van. Kweek je dan begrip voor de boerenproblemen? Ik denk het niet. Je zadelt de vakantieganger, je afnemer, op met een probleem. Van hem kun je weinig begrip verwachten.

Transporteurs hebben last van Poolse chauffeurs

Dat is ook het geval met de transporteurs. Die staan met hun vrachtwagen uren, nee soms dagenlang stil vanwege de acties, Dat zijn ook vaak kleine bedrijven die moeite hebben de touwtjes aan elkaar te knopen. Zij hebben bijvoorbeeld last en concurrentie van Poolse chauffeurs. Daar profiteren wij als boeren nog wel eens, maar dat terzijde.

Product van eigen bodem streepje voor

Dom vind ik de actie om vrachtwagens te openen en vlees uit het buitenland te vernietigen. Eigen vlees eerst, zeggen ze. In België dezelfde ontwikkeling. Daar heeft de minister van landbouw besloten – na aandrang uit de sector – boerenproducten van eigen bodem een streepje voor te geven. Ook hier eigen product eerst.

Onze kaas gaat veel naar andere EU-landen

Als Nederland moeten we ons daar sterk tegen verzetten. Stel dat het regel wordt in Europa. Dan zijn wij het haasje. Onze kaas gaat voor een belangrijk deel naar andere landen in Europa. Stel dat die het niet willen hebben, omdat het eigen product eerst gaat. Voor ons een groot probleem.

Te veel melk voor eigen markt

Dan kunnen we in Nederland kaasfabrieken sluiten. We kunnen als exporterend zuivelland dan niet anders dan inkrimpen. Dat betekent lage prijzen voor onze zuivel en veel boeren die het niet redden. Gewoon omdat we veel te veel melk hebben voor de eigen markt.

Acties gevaarlijk voor Nederland

Daarom zijn de acties in Frankrijk en België erg gevaarlijk voor ons land. We zullen ons er met hand en tand tegen moeten verzetten. Dat kan via de Europese bonden, zowel van LTO als de vakbonden.

Grenzen openhouden voor vlees en zuivel

Dan denk ik vooral ook aan de DDB van Sieta van Keimpema. Die protesteerde vaak in Brussel voor een betere melkprijs. Ze kan nu succes boeken met het strijden voor het openhouden van de grenzen voor vlees en zuivel. Dat is in ieder geval beter voor onze melkprijs.

Laatste reacties

 • Mozes

  Buitenlandse overheden kunnen hooguit beslissen dat in kantines van overheidsgebouwen het eigen product eerst moet  worden aangeboden. Over supermarkten hebben ze niets te zeggen. Uit ervaring weten we dat consumenten in de supermarkt alleen gaan voor prijs en fysieke kwaliteit. Waar het vandaan komt zal dus beperkte invloed hebben.
  Vooral zuivel wordt ook veel verkocht via het industriële afzetkanaal. Ook daar zal het weinig invloed hebben.  
  Dan hebben we nog het buitenhuis segment zoals tankstations, sportkantines, bedrijfskantines, campings, enz. Uit ervaring weten we dat de consument in dat soort gelegenheden helemaal nergens naar kijkt, zelfs niet eens naar de prijs. Dus hij kijkt ook niet waar het vandaan komt. 
  Samengevat: ik maak mij er niet zo veel zorgen over. 

 • agratax2

  Beste vergaderboer heeft de export van onze zuivel ons een betere / winstgevendere prijs opgelevert dan onze buitenlandse collega's vangen. Ik gellof niet dat wij ons op een beter leven kunnen beroepen dan onze Franse collega melkveehouders. De enige die echt beter wordt van de export van onze zuivel is de BV Nederland en de arbeidsmigranten die hun arbeid bij ons te gelde maken en daarna hun inkomen naar het thuisland exporteren. ik hoor je nu denken 'Hun vrouwen kopen van dat geld onze geexporteerde zuivel'. Zuivel geproduceerd met onder de kostprijs gekochte boerenmelk. Wat heeft de boer aan deze  handel??

 • tinus888

  vergaderboer snapt nog niet helemaal waarom er aktie wordt gevoerd

 • veldzicht

  Agratax2,beetje vreemde opmerking,moeten die vrouwen dan geen zuivel kopen ,dan zijn we nog verder van huis.

 • Ferm

  @veldzicht, het punt is, moet je blij zijn met een afzetmarkt die alleen van jou kan kopen als je onder de kostprijs produceert? Dan zijn er nog afzetmarkten genoeg. Voor iedereen interessant in het westen, maar niet voor de boer. 

 • veldzicht

  paysanne #5,die melk licht in de winkel voor een bepaalde prijs en daar wordt het voor verkocht en weg is maar weg ,als het voor duurder in de schappen lag hadden ze het waarschijnlijk ook gekocht die winkelbedrijven geven echt niet meer als het niet nodig is.liever 24 cent dan 25.

 • W Geverink

  Vergaderboer moet gewoon even nuchter proberen na te denken over waarom de zaken zo uit de hand gelopen zijn. Er wordt teveel melk geproduceerd waardoor de prijs onder de kostprijs is gezakt en de bodem lijkt nog niet in zicht. Sita van Keimpema is juist tegen het dom overproduceren voor een markt die er mischien wel en mischien niet is. Dat zij nu zou moeten gaan strijden voor het open houden van de grenzen is een opmerking van iemand die niet al te 'nozel' is. 

 • agratax2

  @veldzicht. Deze vrouwen kunnen natuurlijk zuivel kopen, maar zo de Franse boeren graag willen Franse kaas gemaakt van melk betaalt tegen kostprijs. Export van Nederlandse kaas naar Frankrijk of waar dan ook maakt de bedrijfsvoering voor de Nederlandse boer niet beter zolang hij op ieder liter melk zoveel geld moet toeleggen, dat hij zelf nog geen brood zonder beleg (kaas) kan kopen. Ik hoop dat je dat met me eens bent, maar je mag natuurlijk net zoveel melk maken als je wilt tegen verlies gevende opbrengstprijs. Ik ben alleen bang dat als we niet met een ander melkbeleid komen er heel veel vooruitstrevende melkvee bedrijven het loodje leggen. 

 • Rip

  dwalen we niet af van het probleem dat Vergaderboer aansnijdt? Volgens mij wijst hij op het gevaar dat landen hun grenzen sluiten vor onze zuivelprodukten. Dat is voor het exporteren land als Nederland dodelijk. Daar moeten we ons met hand en tand  tegen verzetten. Dat is beter dan klagen over wat geweest is.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.