Redactieblog

2641 x bekeken 3 reacties

Biologisch vreet aan duurzaamheid

"Biologisch verovert de wereld", zegt staatssecretaris Sharon Dijksma. Zij vindt dat de sector een voortrekkersrol vervult wat betreft duurzaamheid.

Onverstandig uitspraak van de staatssecretaris. Biologisch is een nichemarkt. Al vele jaren groeit de sector met vele procenten, maar blijft klein, een paar procent van het geheel. De invloed van biologisch op de totale duurzaamheid van de landbouw is daarmee praktisch verwaarloosbaar. Prima dat er biologische boeren zijn, ik wens ze alle geluk en succes van de wereld, maar de wereld duurzaam verbeteren, nou nee.

Er zit ook een gevaar in de stellingname van Dijksma. Het vreet aan de veel belangrijkere duurzaamheid van de totale gangbare sector. Het leidt de aandacht af van het werken daaraan. We zijn er sterk mee bezig. Kijk in de akkerbouw naar de daling van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Zie de daling van het toedienen van antibiotica in de vleessector. En niet te vergeten de zuivelfabrieken, die bijna zonder uitzondering duurzaamheidprogramma's hebben.

Ik ben ervan overtuigd dat de sectorbrede activiteiten om te komen tot een duurzame landbouw ontelbaar veel meer oplevert dan de biologische sector. Daar valt die bij in het niet.

Nog eens, alle respect voor biologische boeren, maar de echte resultaten van duurzaamheid komen van de gangbare landbouw. Een staatssecretaris, die praktisch nadenkt en resultaat wil bereiken, zou die als voorbeeld moeten noemen.

Laatste reacties

 • agro1


  nee hoor, niet polcor

 • Fermer

  Biologisch Nederland verbetert de wereld zeker wel duurzaam, zij het vooral als voorbeeld en onderzoek voor de rest van de wereld. Voor duurzaam wereldwijd zal daar zoveel mogelijk geproduceerd moeten worden als waar het nodig is, en is er overschot dan kan dat geexporteerd worden.
  Nederland gangbaar is vooral een import-export gedoe, import uit streken waar de bevolking zelf behoeftig is, export zoveel mogelijk naar 'rijke' bestemmingen. Het 'duurzaamheids' gehalte van de Nederlandse landbouw is slechts iets in de marge, net zoals de weidemelk, om de beeldvorming positief te beinvloeden. 

 • bbuizer

  @Vergaderboer, als alle gangbare boeren in Nederland minder chemische gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica gebruiken, kan dat op korte termijn inderdaad wat meer zoden aan de dijk zetten voor een beter milieu. Maar voor het begrip duurzaam is echt meer nodig dan - wat u suggereert - het verminderen van de hoeveelheid chemie en antibiotica in de landbouw. Ik ben blij dat staatssecretaris Dijksma dat lijkt in te zien.
  De echte duurzaamheid heeft meer te maken met het stoppen en terugdringen van de toenemende erodering van cultuurgrond - wereldwijd is ruim 25 % van alle cultuurgrond is inmiddels sterk geërodeerd - en het restaureren van ecosystemen. Zelfs in onze Flevopolders, ooit maagdelijke, vruchtbare grond, slaat de erosie toe. Nee, @vergaderboer, we moeten het lef hebben om in te zien dat we veel meer op de ecologisch verantwoorde tour moeten. <a href='http://www.sustainablefoodsupply.org/biologische-landbouw-heeft-de-beste-papieren/'>Biologische landbouw heeft de beste papieren voor een toereikende duurzame voedselvoorziening. </a>   

Of registreer je om te kunnen reageren.