AlgemeenOpinie

Biologisch vreet aan duurzaamheid

“Biologisch verovert de wereld”, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma. Zij vindt dat de sector een voortrekkersrol vervult wat betreft duurzaamheid.

Onverstandig uitspraak van de staatssecretaris. Biologisch is een nichemarkt. Al vele jaren groeit de sector met vele procenten, maar blijft klein, een paar procent van het geheel. De invloed van biologisch op de totale duurzaamheid van de landbouw is daarmee praktisch verwaarloosbaar. Prima dat er biologische boeren zijn, ik wens ze alle geluk en succes van de wereld, maar de wereld duurzaam verbeteren, nou nee.

Er zit ook een gevaar in de stellingname van Dijksma. Het vreet aan de veel belangrijkere duurzaamheid van de totale gangbare sector. Het leidt de aandacht af van het werken daaraan. We zijn er sterk mee bezig. Kijk in de akkerbouw naar de daling van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Zie de daling van het toedienen van antibiotica in de vleessector. En niet te vergeten de zuivelfabrieken, die bijna zonder uitzondering duurzaamheidprogramma’s hebben.

Ik ben ervan overtuigd dat de sectorbrede activiteiten om te komen tot een duurzame landbouw ontelbaar veel meer oplevert dan de biologische sector. Daar valt die bij in het niet.

Nog eens, alle respect voor biologische boeren, maar de echte resultaten van duurzaamheid komen van de gangbare landbouw. Een staatssecretaris, die praktisch nadenkt en resultaat wil bereiken, zou die als voorbeeld moeten noemen.

Beheer
WP Admin