Commentaar

2151 x bekeken 13 reacties

TTIP: wat je weggeeft ben je kwijt

Je hoort er weinig over, maar achter de schermen zijn de EU en de VS bezig met een mega-deal. Er wordt onderhandeld over de zogeheten TTIP, een transatlantisch handelsverdrag waarin handelsbarrieres verder worden afgebroken.

De impact van dit handelsoverleg is gigantisch. De economie in de EU zou er €120 miljard door kunnen groeien. Per jaar! En die van de VS ook nog eens €90 miljard, blijkt uit ruwe Europese schattingen studies.

En toch ligt de kwestie vooral in Europa erg gevoelig. In Frankrijk en Duitsland wordt aan de lopende band gedemonstreerd en ook in Nederland is het onderwerp nu op de politieke agenda gekomen. De stemming is overwegend negatief. Men is vooral bang voor verlies van zeggenschap op het gebied van 'zachte factoren' als milieu, consumentenbescherming en dierenwelzijn. Grote bedrijven zouden nog meer hun gang kunnen gaan dan nu al het geval is.

Ondanks sussende geluiden vanuit Brussel lukt het blijkbaar niet om het publiek gerust te stellen en de voordelen - die er wel degelijk zijn - het gewicht te geven die ze verdienen. Het is zaak dat de ongerustheid serieuze aandacht krijgt. Niet alleen moet bestaand specifiek Europees beleid onaangetast blijven, ook in de toekomst moet het voor Europa mogelijk blijven om zelf eventueel beschermend beleid te voeren op het gebied van landbouw, voedsel en milieu. Veiligheid voorop, wat je weggeeft ben je kwijt.

Laatste reacties

 • Jan Veltkamp


  Ik zie nog steeds geen of weinig voordelen. Wat komt er uit de VS wat wij nodig hebben of wat hebben zij daar wat beter is dan wat wij hier hebben? Wapens wapens en nog eens wapens. En met meer dan 20.000 gewelds doden per jaar zijn ze daar eigenlijk constant in een binnenlandse oorlog verwikkeld. Je kunt je ook afvragen wat zij daar hebben wat ik hier ook graag zou hebben. Ik kan mij nog steeds niks bedenken. Ik kan mij wel veel dingen bedenken die ze daar hebben en die ik hier niet wens te hebben. O.a arbeids omstandigheden, bijv. het eerste jaar dienstjaar helemaal geen vakantie. Veel GMO producten en andere gifstoffen die hier met reden verboden zijn. Technische producten die kwalitatief slechter zijn dan huidige producten uit china. Het grote voordeel is er alleen voor baantjes jagers die azen op zetels in functies van raad van commissaris enz. Maar voor jan met de pet en ieder ander op de werkvloer wordt het alleen maar slechter.

 • pinkeltje


  Wouw, wat een deal. Gaan we allemaal gigantisch groeien. Niet door het bij een ander weg te halen, maar gewoon iedereen groeien. Zowel Amerika als Europa. Ben benieuwd waar die totale groei vandaan gaat komen. Maar wel leuk dat we allemaal straks flink meer te besteden hebben. Als het te mooi is om waar te zijn dan is dat meestal waar. Corporate America, here we come!

 • new kids

  De intensieve veehouderij wordt het wisselgeld van deze megadeal. Nu willen ze hier toch al vanaf in Nederland, vandaar dat de VVD hoog van de toren kraait dat dit een superdeal  is.
  Multinationals en exporteurs van hoogwaardige technieken en scheepsbouw en dat soort bedrijven varen er wel bij.
  Maar een groot deel van de landbouw krijgt er een grote concurrent aan en dat gaat ons veel geld kosten.
  Daarom ben ik als geboren liberaal niet meer gecharmeerd van de VVD. Die hebben niet veel meer met landbouw.
  Zie Ukraine: van Baalen op het plein in Kiev en alles maar importeren uit dat land, maar of de kippen in kooien worden gehouden telt even niet.
  Wat een beleid!!!

 • new kids

  Hetzelfde geld voor mannen als Zalm en Blok. Als er maar te cashen is doen deze VVD-ers het maar wat graag.
  Blind voor de publieke opinie en hun wensen er lekker door proberen te jagen.
  Gelukkig zijn er nog individuen die ze tot de orde roepen.

 • Mozes


  Je kunt in TTIP alleen bedreigingen zien op het gebied van dierwelzijn, milieu en duurzaamheid maar je kunt er ook juist nieuwe kansen in zien. Voorwaarde is wel dat milieu- en dierwelzijnsorganisaties niet nationaal of Europees blijven neuzelen maar zich mondiaal gaan organiseren. 

  Het grootste probleem bij het invoeren van een hogere standaard op het gebied van milieu of dierwelzijn is de concurentie uit landen met een lagere standaard. In landen met een hogere standaard worden bedrijven weggeconcurreerd en verdwijnen naar landen met een lagere standaard. Het dierwelzijn en milieu schieten er uiteindelijk niets mee op. 

  Door dierwelzijn en milieueisen mondiaal te formuleren en af te dwingen kan er écht iets bereikt worden. 

 • ohzo

  @ mozes, dat afdwingen lukt niet eens in EU, laat staan in US. Het wordt een groot drama, waar grote American Corporations met zeer diepe geldzakken van alles zullen afdwingen via rechterlijke weg. Deze rotzooi moeten we niet willen.

 • Mozes


  @ohzo, uit verschillende berichten blijkt dat Amerikaanse dierrechten organisaties via de publieke opinie heel wat kunnen bereiken. Daar hebben ze geen regering of rechter voor nodig. Ook de grootste concerns kunnen de publieke opinie niet negeren. 

 • marco-vdb


  De VS heeft veel meer macht dan Europese tegenspelers als Frankrijk en drukt het er toch door. Ze kunnen altijd rekenen op Polen, de Baltische staten, VK en.... Nederland. Het moet niet gekker worden. Nederland danst al jaren enkel en alleen naar de poppen van de VS. Als het op binnenlands beleid gaat hebben de knuffel lobbies als WD veel in de pap te brokkelen. Als het om globale dingen gaat, doen we precies wat Washington zegt. Niemand in de EU heeft belang bij slechte relaties met Rusland of Iran. Toch heeft de VS ervoor gezorgd dat ook wij ruzie maken met die landen. Intussen verslechtert mede daardoor onze concurentiepositie en kan de VS onze markten overnemen via het TTIP.

 • marco-vdb

  Reken maar dat soft factors als dierwelzijn en milieu geen invloed zullen hebben op het wel of niet toestaan van VS produkten. Zie ook eieren  uit Oekraine.
  Een of andere Pool in een of andere commisie velt het oordeel dat het NIET bewezen kan worden dat het dierwelzijn in de VS slechter is, en alle argumenten zijn van tafel geveegd. Zie ook de discussie over GMO. Er is altijd wel een onderzoek te fabriceren dat GMO de gezondheid NIET schaadt. Al zijn er 100 onderzoeken die het tegendeel bewijzen, de arbitrage zal de kant van de VS kiezen. We hebben geen ruggegraat meer in europa (mischien ook wel niet gehad de afgelopen 70 jaar). 

 • koestal

  Het is zeker een collecte  !

 • Sylke


  dit moeten we echt niet willen

  Hoe kan het dat zowel Europa als America er beter van worden.

  dat geld moet toch ergens vandaan komen

  Wie betaald daar de prijs voor?

  Jan Modaal En Joep Ondermodaal??

 • jjjvanmelick

  Het is een trieste zaak, te moeten ervaren hoe weinig kennis de mensen van het leven hebben en al helemaal, hoe het op alle fronten - <em>inclusief de Voedselvoorziening</em> - bejegend kan en wil zijn. Vanuit de basis begint dit op een harmonisch boerenbedrijf; dus, zeker geen 'boeren'industrie van de vergiftigende onsmakelijke massa.
  Laat ons origineel blijven binnen een zelfstandig eigen beslissingsrecht... de aftakeling binnen de Landbouw komt er toch wel, daar hebben wij de overzeese boeren niet direct voor nodig.
  Ik gun eenieder rechtmatige wijsheid toe

 • ohzo

  Ik snap ook niet dat we zo aan het lijntje lopen van de Ami's en hun corporaties. Hebben we dan niets meer te zeggen in Europa? Een ander voorbeeld is dat Obama heeft gezegd dat Griekenland dit en dat moet doen. Waar bemoeit hij zich mee? En geen reaktie van Europa. We hebben geen leiders meer, maar een Facebook generatie dat incompetent is en niet kan communiceren. Dit is echt zorgwekkend.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.