Commentaar

2181 x bekeken 11 reacties

Politieke versnippering voor niemand goed

De PvdA is de grote verliezer van de Statenverkiezingen van woensdag. Is het een afstraffing voor het getalm met de melkveewet en, eerder al, de derogatie door staatssecretaris Sharon Dijksma? Uiteraard niet.

Deze ingewikkelde technische onderwerpen spreken de kiezers niet aan. Toch is de gedachte niet helemaal uit de lucht gegrepen. De sociaal-democraten hebben een aframmeling gekregen voor hun bestuurlijke opstelling. Ze hebben de compromissen die ze moesten sluiten met de liberalen weten te verkopen aan hun achterban.

Een linkse partij die toch een enigszins ondernemersvriendelijk beleid wil voeren, heeft het bij verkiezingen moeilijk, zo blijkt maar weer eens. En van die lijn is Dijksma, net als haar partij- en medebewindslieden Dijsselbloem en Asscher, een duidelijke exponent. Het zijn bestuurders. En juist zulke rasbestuurders vinden nu geen waardering.

Vanuit landbouwperspectief is het misschien verleidelijk om lekker-puh te zeggen. Verlies voor de socialisten, winst voor CDA, CU en SGP, de liberalen als grootste partij in de Eerste Kamer, dat klinkt veel boeren als muziek in de oren. Maar daar staat tegenover een verlies aan bestuurlijke slagkracht door de nog wankeler basis van het kabinet-Rutte in de Eerste Kamer. Versnippering is niet goed voor de effectiviteit van het bestuur. Daarbij mikt winnaar D66 op een 'groener en duurzamer' landbouw- en natuurbeleid. Hopelijk gaat deze partij, die zich van oudsher beroept op haar redelijkheid, zich toch vooral ook pragmatisch opstellen, zodat de boel niet helemáál stil komt te staan.

Laatste reacties

 • w v gemert


  De lage opkomst geeft het faissement van de huidige politieke stijl aan veel (beleid voeren op incidenten en aleen voor de korte termijn) , het eerste wat ingevoerd moet worden  is mijn inzens een kiesdrempel.

 • schoenmakers1

  het erge van deze verkiezingen was dat er niet een partij was die mijn stem verdiende, en naar het schijnt met mij vele

 • schoenmakers1

  is het niet erg dat als ongeveer de helft van de mensen zegt, hoepel op met jullie fouten dat men dan nog niet het fasoen heeft ook naar de wens van de mensen de helft van de stoeltjes leeg te laten

 • Mozes

  Mijn grootste zorg is dat uit de uitslag blijkt dat een groot deel van de traditionele PvdA stemmers links populisme verkiest boven kwaliteitsbeleid. Dat zet in de toekomst een voortdurende druk op de PvdA om standpunten in te nemen in deze richting. 
  Een ander deel van de PvdA stemmers stapt over naar D66 die zich niets aan de landbouw gelegen laat. 

 • alco1

  Had de PvdA dan Kwaliteits beleid?? Niet als oppositie in ieder geval.
  Nu met verantwoordelijkheid vallen mij sommigen niet tegen.
  Maar dat kost je de kop in Nederland.
  Het blijft steeds hetzelfde: De verwennende ouder is geliefder dan de ouder met de hand op de knip. 

 • veldzicht

  47 % van de stem gerechtigden is maar wezen stemmen en vooral de mensen uit de steden zijn thuis gebleven,moet je dan zoveel waarde hechten aan de uitslag?
  als de grote steden ook volop mee hadden gedaan kon de uitslag er in de 1e kamer voor de boeren er wel eens een stuk beroerder uitzien wat toch vooral sp en pvda stemmers zijn .  dus dank aan de thuis blijvers die geen zin hadden uit hun luie stoel te komen.

 • PetervanKempen


  @7 Het is juist andersom! Niet voor niets is de grote hoeveelheid niet stemmers bekend als de zwijgende meerderheid en dat zijn vaak het conventioneel dus behoudend en dus rechts 'klootjesvolk'. Diegenen die gaan stemmen,  dat zijn nu juist die activisten van PvdD, groen links en teleurgestelde linkse PvdA'ers.

   

 • Mozes

  De vroegere PvdA leider, Wim Kok werd zeer gewaardeerd in binnen en buitenland. Binnen Nederland genoot hij vooral symphatie bij de CDA stemmers. Binnen zijn eigen partij, en dan vooral binnen de linker flank, was hij helemaal niet geliefd. 
  De rechter vleugel van de PvdA valt best mee te werken, die zijn wel in staat tot kwaliteitsbeleid. Kijk maar hoe Dijselbloem zich opstelt in de Griekenlandcrisis. 

 • alco1

  Ik ga mee met de gedachte van @veldzicht mee,  Peter van Kempen.
  Het is al vele jaren zo dat hogere opkomst een hogere score geeft aan de linker zijde en lagere opkomst net andersom.

 • alco1

  @Mozes. Dus verantwoordelijk maken.
  Kok was voorheen een schreeuwende vakbondleider.
  Je zou dus haast wensen dat er een kabinet komt van PvdA, D66, SP, GL en PvdD.
  Helaas zullen gemaakte fouten niet terug gedraaid kunnen worden.
  Het zal ze net vergaan als in zoveel gezinnen bij wie alles moet kunnen en daardoor tot de voedselbank veroordeeld worden.

 • veldzicht

  Dat is het grote probleem voor de PvdA,de top zoals Dijselbloem ,Timmermans  en Dijkstra zijn prima mensen om mee samen te werken,alleen de eigen achterbanwil iets heel anders en in de oppositie kan je die mensen goed naar de mond praten,
  als ze regerings verantwoording hebben is het onuitvoerbaar en zakt de partij weer als een plumpudding in elkkaar en moeten ze weer op nieuw beginnen.
  De PVV en nog wat kleine linkse partijen precies het zelfde .

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.