AlgemeenOpinie

Loont actievoeren?

Het Maagdenhuis werd in 1969 door studenten bezet. Het doel was democratisering van het bestuur. Dat lukte. Begin jaren 70 kwam de wet WUB, waardoor de studenten veel meer zeggenschap kregen in het bestuur van de universiteiten.

In 1990 was er een grote boerenopstand. Akkerbouwers blokkeerden met trekkers het Binnenhof en het ministerie van Landbouw. Men joeg de medewerkers van het gehate Landbouwschap weg en blokkeerden invalswegen naar verschillende Provinciale hoofdsteden.

Het resultaat was pover. De prijsdaling van akkerbouwproducten ging gewoon door en bereikte een dieper dal in 2005. De enige oogst was het instellen van een commissie van belangrijke lieden. Die kwamen met een beëindigingregeling voor akkerbouwers. Op bedrijfsniveau was het resultaat nul.

Anno 2015 wordt het Maagdenhuis weer bezet. Weer is de vraag: meer zeggenschap. Studenten willen af van rendementsdenken op de universiteit. Kwaliteit van onderwijs moet de hoofdzaak zijn.

In de landbouwsector zijn er zo nu en dan wat speldenprikacties met Dutch Dairymen Board in Den Haag of Brussel, maar het is geen massale beweging, terwijl de opbrengstprijzen in verschillende sectoren toch echt te laag zijn. Waarom lukt het bij de studenten wel en bij de boeren niet?

Ik denk dat studenten erin slagen in de volle breedte actie te voeren. Niet alleen de studenten doen mee, maar ook docenten. Men heeft de steun van Tweede Kamerleden en onderwijsminister Jet Bussemaker vindt dat ze zinnige dingen roepen. Het wordt een discussie, die als een olievlek over het land loopt. Waarschijnlijk straks weer met resultaat, net als in 1969.

Dat lukt niet meer in de landbouw. Boeren zijn individualistischer geworden. Men staat niet meer als één man achter een beweging. Toen was er een bende van vijf die de boeren inspireerde, los van de landbouworganisaties.

Misschien moet er een nieuwe bende van vijf komen om in ieder geval de discussie over de rol van de boer in de voedselketen goed op gang te krijgen. Dat lukt ons met de verdeeldheid onder de boerenorganisaties van nu in ieder geval niet.

Beheer
WP Admin