Redactieblog

3649 x bekeken 2 reacties

Slimmer dan de fiscus?

Bijna iedereen wil de fiscus wel te slim af zijn. Dat is heel normaal. Maar doe dat dan wel op een beetje slimme en legale manier. En niet zoals de zogenoemde 'saldinisten' waar de fiscus nu jacht op maakt.

De Belastingdienst is opnieuw een onderzoek gestart naar honderden van deze saldinisten. Dat zijn personen die voor het einde van het jaar grote bedragen aan contant geld opnemen van hun bankrekening. Vervolgens storten zij aan het begin van het daaropvolgende jaar het geld terug op de bankrekening. Op deze manier proberen ze deze bedragen aan het zicht van de Belastingdienst te onttrekken.

Contant opgenomen bedrag niet meer op rekening

Contant geld moet worden opgegeven bij de jaarlijkse aangifte maar is per definitie lastig te controleren. Dit in tegenstelling tot banksaldi. Banken moeten ieder jaar opnieuw de saldi van bankrekeningen per 31 december van hun klanten aan de fiscus doorgeven. De Belastingdienst zet deze bedragen in de vooringevulde aangifte en gebruikt ze met name voor de berekening van het box III-inkomen. Het contant opgenomen bedrag staat niet meer op de rekening en wordt dan ook niet doorgegeven aan de fiscus.

Ongebruikelijke transacties doorgeven

Maar let op: banken moeten wel ongebruikelijke transacties doorgeven aan de Financial Intelligence Unit (FIU). Als je veel contant geld opneemt en het even later weer terug stort, dan is dat zo'n ongebruikelijke transactie die wordt doorgegeven.

Fiscus herhaalt actie

Vorig jaar heeft de Belastingdienst op grond van informatie gekregen van FIU een deel van de vermeende saldinisten een brief gestuurd. De meesten hebben alsnog het contante geld aangegeven. Ook zijn er spontaan verbeterde aangiften ingediend over eerdere jaren. In een aantal bijzondere gevallen is nader onderzoek ingesteld en zijn er boetes opgelegd. Omdat deze actie volgens de fiscus een groot succes is, wordt de actie dit jaar herhaald en uitgebreid. Zo is er over 2014 maar liefst €11,6 miljoen aan extra contant geld opgeven. Geen wonder dat de fiscus de actie dit jaar herhaalt.

Niet meer doen

Dus beste saldinisten, mijn advies: niet meer doen. Als je belasting wilt besparen zoek dan een andere – legale - weg. En die zijn er, geloof me, genoeg!

Laatste reacties

  • farmerbn

    Bij deze lage spaarrentes gewoon geld opnemen en niet meer terugstorten.

  • John*

    als t doorgeven zo makkelijk gaat, waarom dan geen gemiddelde over een heel jaar? wel zo eerlijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.