Commentaar

1109 x bekeken 3 reacties

Geen illusies over natuur

Volgens het Wereldnatuurfonds zijn 'fundamentele keuzes' nodig over natuurbehoud. De organisatie vindt dat de 'intensieve grootschalige landbouw' vervangen moet worden door 'duurzame landbouw'.

Dit alles om de diersoorten van het boerenland te laten gedijen en natuurgebieden te herstellen. Volgens het WNF zijn het agrarisch natuurbeheer, het gemeenschappelijke Europees landbouwbeleid en het stikstofbeleid onvoldoende om de achteruitgang van de natuur in het agrarisch landschap tegen te gaan. En dus moet de hele landbouw op de schop.

Een harde boodschap

Deels heeft het WNF gelijk. Fundamentele keuzes zijn nodig. Maar wie de realiteit onder ogen ziet, moet vaststellen dat die keus precies andersom zal uitpakken dan de natuurorganisatie wil: erken dat het grootste deel van de productielandbouwgebieden duurzaam ongeschikt is voor de flora en fauna die hier vroeger wel bij hoorden. De wereld is veranderd en de klok laat zich niet terugdraaien.

Voor liefhebbers is het een harde boodschap, maar wen er maar aan: waar de grutto weg is, komt hij niet terug. En dat is een groot deel van het landbouwareaal.

'Veerkrachtige landbouw'

Maar dat is niet het hele verhaal. 'Duurzaamheid' en 'biodiversiteit' hebben deels te maken met de productieomstandigheden zelf: met de bodemvruchtbaarheid. Dan gaat het niet meer om franje maar om de basisvoorwaarde voor effectieve landbouw. Daar komt de mooie term 'veerkrachtige landbouw' om de hoek kijken. Daar moet het heen.

Laatste reacties

 • oranje

  de mensen gaan ook niet honderd jaar terug in de tijd,
  dus de dieren die er nu nog zijn gaan mee in de tijd.
  maar als je in Nederland een weidevogel bent heb je meer last van de ganzen en vossen enz dan van de boer

 • koster

  precies oranje en dat is bewezen. In de laatste v-focus staat daar een mooi artikel over.
  Het wnf is trouwens in mijn ogen toch ongeloofwaardig. Zoals bv de uitstervende ijsbeer. Het schijnt dat er nog nooit zoveel geweest zijn als nu! Ze houden er dubbele agenda's op na.

 • farmerbn

  Het blijkt dat V-focus meer op de hand zit voor de boeren dan elk ander landbouwblad.

Of registreer je om te kunnen reageren.