AlgemeenOpinie

Banken: melkveehouder moet ondernemer worden

“Melkveehouders zijn goede vakmensen, maar wat betreft ondernemerschap zullen boeren nog moeten groeien”, zegt Cor Bruins van ING.

Zijn collega bij ABN Amro vult aan: “Melkveehouders zijn minder gewend om met liquiditeitstekorten om te gaan. Dit in tegenstelling tot akkerbouwers en boeren in de intensieve veehouderij.”

Twee slechte jaren overbruggen

Rabobank voegt daaraan toe: “Boeren moeten zich meer verdiepen in liquiditeit- en cashmanagement. In betere jaren reserveren, zodat in mindere tijden geld beschikbaar blijft. Dit betekent visie ontwikkelen en hiernaar handelen. Een boer moet in goede jaren zoveel financiële ruimte creëren dat hij twee slechte jaren kan overbruggen.”

Zo leren de deskundigen van de grootbanken ons in een interview in Nieuwe Oogst.

’35 cent gemiddelde melkprijs van komende jaren’

Het maakt je niet vrolijker. Ze zeggen ook dat we regelmatig slechte jaren zullen krijgen. En dat we met de uitbetaalde melkprijs van FrieslandCampina – bijna 35 cent – over het eerste half jaar van 2015 normaal moeten kunnen boeren. Het zal de gemiddelde melkprijs van de komende jaren zijn, zo verwachten ze. En veel boeren kunnen dan overleven, anderen niet.

Liquiditeitsprognoses in bedrijfsplan

Ze halen ook voorbeelden aan van boeren die leveren aan een slecht uitbetalende kaasproducent in ons land. Het zijn goede boeren, die de melkprijs wel laag vinden, maar geen liquiditeitsprobleem kennen. Ze hebben liquiditeitsprognoses in hun bedrijfsplan opgenomen. Volgens de heren van de banken moet dat standaard zijn op elke boerenonderneming.

Boer moet vaker achter zijn bureau

Wijze welgekozen woorden. Wat leren ons die? Ten eerste dat je kostprijs niet hoger dan 35 cent mag zijn. Dan kun je maar beter stoppen. Anders ben je straks daartoe genoodzaakt. Ten tweede dat de boer vaker achter het bureau moet zitten om zijn liquiditeitsbegroting op te stellen en bij te houden.

Andere baan zoeken

Wie dat niet kan of wil en doorgaat met een problematische bedrijfsvoering, zou een goede accountant, bank of vriend moeten hebben die hem adviseert een andere baan te zoeken. Soms moeten anderen de waarheid durven zeggen die getuigt van inzicht en visie. Dat is beter dan hem als een Don Quichotte tegen windmolens door te laten vechten.

Als we de banken mogen geloven, zijn er nogal wat boeren die dat doen.

Beheer
WP Admin