AlgemeenOpinie

Wet dieren is papieren tijger

De provincies hebben vernietigend gereageerd op het concept voor de nieuwe Wet dieren. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft deze ‘papieren tijger’ voor de zomer openbaar gemaakt.

Het is haar antwoord op de vraag hoe de mogelijke, maar nog altijd niet onderbouwde, risico’s van veehouderij voor de gezondheid van omwonenden in regelgeving kunnen worden opgenomen.

In een uitgebreide reactie maken de provincies, verenigd in het Ipo, gehakt van het idee van Dijksma om deze hete aardappel door te schuiven naar de provincies en naar de gemeenten. Die krijgen de mogelijkheid om de aantallen dieren op een bedrijf te beperken bij aantoonbare gezondheidsrisico’s. Daarvoor moeten ze eerst ‘veedichte gebieden’ aanwijzen.

Belangrijkste kritiekpunten: er is geen budget voor eventuele schadeclaims van boeren die minder vee mogen houden. Verder is de rolverdeling van gemeentes en provincies onhelder. En bovenal: die gezondheidsschade is helemaal niet aangetoond. Daar kunnen we nog aan toevoegen: stel dat er wel zo’n bewijs komt, wie zegt dan dat beperking van het aantal dieren op een plek de oplossing is? De nieuwe wet geeft provincies een hamer maar geen spijkers. En misschien hebben ze straks geen hamer maar een nijptang nodig.

Deze week staat een Kamerdebat over de intensieve veehouderij gepland. Het is te hopen dat de Tweede Kamer het geluid van de provincies serieus oppakt.

Beheer
WP Admin