AlgemeenOpinie

Groeien moet, maar wel op het juiste moment

Een poosje geleden schreef ik dat groeien moet voor veehouderijbedrijven. Vorige week vrijdag stelde ik dat we even voorzichtig met investeren moeten zijn. Nu even niet, dus.

Ene Sjaak reageerde daar op. Hij vond dat ik jojode. Groeien en temporiseren zijn volgens hem met elkaar in tegenspraak. Dat ben ik niet met hem eens. Ik ben nog steeds van mening dat groeien moet. Ook investeren dus. Zaak is echter het juiste moment te kiezen om te investeren.

Daar draaide het in mijn laatste column om. Degenen die de laatste jaren geïnvesteerd hebben, konden dat doen bij hoge melkprijzen en lage rente. Van de lopende rekening kon al een deel van de investering worden betaald. Althans bij ons. Ook de afschrijving en het waar mogelijk meenemen van directe kosten betekende belastingvoordeel. Daarnaast was de bouwhonger bij de aannemers groot, zodat we goedkoop konden bouwen.

Dat soort zaken werkt mee als je investeert. Als het inkomen minder wordt – en dat verwacht ik met de dalende melkprijzen – dan past een pas op de plaats beter. Zowel voor de liquiditeit als de stabiliteit van je bedrijf. Je ziet dat ook in het overige bedrijfsleven. In tijden van crisis houdt men de hand op de knip om te overleven. Investeren komt weer als de tijden beter worden.

Bovendien ging het bij ons over de aanschaf van een nieuwe trekker en mengwagen. Dat vind en vond ik luxe omdat de oude het nog doen en investeren dus niet direct nodig is. Overigens vind ik toch dat we als boeren teveel in machines investeren. Als je ziet hoe weinig sommige werktuigen gebruikt worden, zet ik er mijn vraagtekens bij.

Samenvattend: wel groeien dus, investeren op het juiste moment en erkennen dat je het moment voorbij hebt laten gaan. En voor fors investeren is het de komende tijd voor mijn gevoel niet de juiste tijd bij dalende melkprijzen en het aanpassingsjaar 2015 in het vooruitzicht.

Maar iedereen zal het voor zichzelf moeten uitmaken.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin