Redactieblog

1359 x bekeken 5 reacties

Groeien moet, maar wel op het juiste moment

Een poosje geleden schreef ik dat groeien moet voor veehouderijbedrijven. Vorige week vrijdag stelde ik dat we even voorzichtig met investeren moeten zijn. Nu even niet, dus.

Ene Sjaak reageerde daar op. Hij vond dat ik jojode. Groeien en temporiseren zijn volgens hem met elkaar in tegenspraak. Dat ben ik niet met hem eens. Ik ben nog steeds van mening dat groeien moet. Ook investeren dus. Zaak is echter het juiste moment te kiezen om te investeren.

Daar draaide het in mijn laatste column om. Degenen die de laatste jaren geïnvesteerd hebben, konden dat doen bij hoge melkprijzen en lage rente. Van de lopende rekening kon al een deel van de investering worden betaald. Althans bij ons. Ook de afschrijving en het waar mogelijk meenemen van directe kosten betekende belastingvoordeel. Daarnaast was de bouwhonger bij de aannemers groot, zodat we goedkoop konden bouwen.

Dat soort zaken werkt mee als je investeert. Als het inkomen minder wordt – en dat verwacht ik met de dalende melkprijzen – dan past een pas op de plaats beter. Zowel voor de liquiditeit als de stabiliteit van je bedrijf. Je ziet dat ook in het overige bedrijfsleven. In tijden van crisis houdt men de hand op de knip om te overleven. Investeren komt weer als de tijden beter worden.

Bovendien ging het bij ons over de aanschaf van een nieuwe trekker en mengwagen. Dat vind en vond ik luxe omdat de oude het nog doen en investeren dus niet direct nodig is. Overigens vind ik toch dat we als boeren teveel in machines investeren. Als je ziet hoe weinig sommige werktuigen gebruikt worden, zet ik er mijn vraagtekens bij.

Samenvattend: wel groeien dus, investeren op het juiste moment en erkennen dat je het moment voorbij hebt laten gaan. En voor fors investeren is het de komende tijd voor mijn gevoel niet de juiste tijd bij dalende melkprijzen en het aanpassingsjaar 2015 in het vooruitzicht.

Maar iedereen zal het voor zichzelf moeten uitmaken.

Laatste reacties

 • boerderijidink

  Beste vergaderboer nu ben je echt aan het jojo-en. Sjaak heeft helemaal gelijk je moet als boer een ondernemersplan maken voor de komende 10 jaar en daar naar toe werken dus ook gewoon blijven investeren in je bedrijf ook al zijn de opbrengstprijzen laag. Niemand kan in de toekomst kijken dus als je op goede prijzen wilt wachten loop je altijd achter de feiten aan. Maar ik denk dat het komt omdat je het bedrijf overdoet aan je zoon dan ben je niet meer zo bezig met het door ontwikkelen van je bedrijf.

 • joopi

  @boerderijidink je maakt een plan steekt 10 jaar je kop in het zand en kijkt dan of het goed bevalt ;) ik vind het sowieso flauwekul dat je moet groeien. Je mag groeien. Er moet niks

 • info36

  De melkveehouderij komt er wel achter binnen een paar jaar wat groeien betekent. Namelijk 1 brok ellende.

 • koestal

  het groeien is hier al onmogelijk gemaakt doordat de NB vergunningen hier worden geweigerd

 • Sjaak

  Groeien en temporiseren zijn met elkaar in tegenspraak? Integendeel, maar het zijn de verkeerde argumenten die Vergaderboer aanhaalt om te temporiseren!

  Bij stalbouw gaat het om een lange termijn-investering en is het bouwproces echt niet te regelen van vandaag op morgen. U geeft aan dat U op tijd gebouwd hebt ivm. goede opbrengsten, lage rente en bouwhonger van ondernemer.
  Maar..., nu op het moment is de rente nóg lager en de bouwhonger nóg hoger, hebt U nu dan toch het verkeerde moment gekozen?
  Nee, ik denk het niet, U hebt geluk gehad dat de prijzen goed waren, dat was waarschijnlijk niet de hoofdreden maar mooi meegenomen en het had dus nog beter gekund!

  Daarbij komt het belastingtechnische aspect. Dat is dus wel degelijk een argument voor of wel of niet 'door te pakken.' (hoe is de staat van afschrijvingen en welke fiscale maatregelen zijn er...)
  Maar zo als U op het laatst al aangeeft; ' iedereen zal dat voor zichzelf moeten uitmaken.'
  Maatwerk dus!

  Vervolgens zegt U, dat het bovendien om een vervangingsinvestering gaat van een voertrein, uit luxe, en dus onzin......ben ik met U eens, zie vorige blog.

  Kortom, U presteert het om mijn reactie 'op te blazen' tot een column en dat vervolgens als reactie te presenteren op mijn betoog....

  Misschien de volgende column over de Koekoek?!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.