Redactieblog

1120 x bekeken

Ziet u ze vliegen?

Het oude boertje loopt krom, zijn stok altijd in de hand. Hier en daar slaat hij een keer door het gras heen. Als hij terugkeert, bromt hij "nog te weinig opbrengst".

Hoe ging dat vroeger, het bepalen van het ideale maaimoment? Vaag herinner ik me iets van twee vuisten waarvan één met de duim omhoog, als goede graslengte.

Wat doet Wijnand? Ook hij loopt door de percelen en hij laat zich zeker niet opjagen door maaiende buren. Wijnand wacht net zolang tot hij een kwaliteit kan oogsten die de koeien optimaal kunnen benutten. Een niet te snelle kuil, met geen torenhoog kali en ruw eiwit. Maar liefst wel met lekker veel suiker en een goede structuur.

Zal dat beeld van die weiland-snuffelende boeren verdwijnen? Bij de Young Farmers Master Class van de Rabobank gaat een wereld voor me open. Dataverzameling op je bedrijf, gewoon met je smartphone, een klein cameraatje of met een drone. Met behulp van zelfgemaakte foto's, infrarode straling of DNA-technologie krijg je instant relevante informatie. Het stellen van een diagnose is geen kwestie van afstrepen meer, maar wordt met DNA-technieken juist vanaf de andere kant benaderd. Dat betekent een gigantische sprong voorwaarts, ook in de humane geneeskunde. Bovendien scheelt het veel tijd en geld. Een boer kan met een speciaal soort cameraatje binnen een minuut uitsluitsel krijgen over de kwaliteit van zijn kuil. En als hij een paar maanden later nog steeds diezelfde kuil voert, kan hij de waardes opnieuw zelf bepalen. Of het supersnel scouten van de hoeveelheden verschillende insecten in de tomatenkas. Daar komt geen menselijk tellen meer bij kijken.

Veel van deze technieken zijn heel dichtbij of zelfs al gangbaar. Voor minder dan €100 kan je een drone aanschaffen die over je weiland vliegt en het gehalte aan drogestof bepaalt. Dit gecombineerd met een betrouwbare weersapp, maakt de onzekere factoren bij het maaien ineens een stuk minder onzeker. Binnen afzienbare tijd heeft iedere agrariër zijn eigen mobiele laboratorium letterlijk op zak. Dat komt de kwaliteit van het boeren ten goede. En het biedt ongelooflijke perspectieven voor de toekomst, waarin we meer moeten produceren met minder. Ik ben benieuwd of het oude boertje deze technieken ook gaat (kan) volgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.