AlgemeenOpinie

Dijksma is uit!

Denk je dat er weer een paar jaar rust is in de meststoffenregelgeving, tovert staatssecretaris Sharon Dijksma nog een verrassing uit de hoge hoed. Nog maar kort terug ook al een onaangename verrassing met de te laat gegunde derogatie de 80/20-verordening. Daar kon je nog enig begrip voor de argumentatie opbrengen, maar niet voor de gang van zaken.

En nu, nota bene, blijkt dat daar waar derogatie wordt gegund, geen fosfaatkunstmest meer mag worden aangekocht. Een groeiseizoen wat al lang van start is, een bouwplan waarvoor al een half jaar geleden beslissingen zijn genomen. Hoe raar kun je het maken, Sharon, je begrijpt er echt niks van! Onbehoorlijk bestuur, zo mag je de dossierontwikkeling van de mestregelgeving van Dijksma noemen. Wie weet wat voor verrassingen er nog meer komen. Dit wekt geen vertrouwen. Dijksma schijnt haar ambtenaren een spreekverbod te hebben gegeven. Dus toen ze voor de ZLTO-boeren stond te speechen en daar de nieuwe derogatie verdedigde, wist ze al van deze verzwaring.

Het vertrouwen, zo nodig in het poldermodel om te komen tot een inhoudelijk dialoog, is ernstig beschadigd. Sharons glans verbleekt. Dat geldt ook voor LTO: nog maar kort geleden waren Kees Romijn van melkveehouderij en Piet Boer van de zuivelorganisatie NZO euforisch over het feit dat zij de sector behoed hadden voor dierrechten. Zij hebben de verbondenheid van vee en land, de regionale grondgebondenheid, vanuit voederwinningsoogpunt geïntroduceerd om zo ruimte te krijgen voor melkveehouderijontwikkeling met derogatie. Uit oogpunt van bodemvruchtbaarheid en milieuzorg is het vanzelfsprekend dat derogatie in deze klimaatzone wordt gegund, mits er sprake is van goede landbouwpraktijk.

LTO en de zuivelsector laten zich inpakken, ze reageren ook nu weer veel te mild. LTO vindt zichzelf geweldig, omdat de fosfaataankoopregel niet geldt voor al aangekochte kunstmest. Alsof je dat van het land kunt lepelen. Boeren gaan weer zoeken naar oplossingen. Mest met veel fosfaat en weinig stikstof wordt dan interessant. En dat gaat de verbrandingsoven in, snap je het nog?

Dijksma: dossierkennis opvijzelen, LTO en zuivelsector: prioriteiten stellen en focus ontwikkelen, dat zijn mijn boodschappen.

Beheer
WP Admin