AlgemeenOpinie

Gemeenteraadsverkiezingen

Deze maand, 19 maart, mogen we onze stem uitbrengen op een partij wiens gedachtegoed ons het meest aanspreekt. Te kust en te keur kunnen we kiezen uit te veel partijen. Dit jaar bulkt ook nog van de lokale partijen. Het is een tijdsverschijnsel, een uiting van een individualistisch ingestelde gemeenschap.

Er zint ons iets niet en we richten een partij op en hop daar gaat ie weer. De zoveelste. Gevolg is versnippering. De partij identificeert zich heel sterk met een lokaal gebeuren, daar trekt ze ook kiezers mee, omdat het item actueel is. Maar in de breedte kennis hebben van dossiers zit er vaak onvoldoende in. Met de decentralisatie van overheidstaken naar provincies en van provincies naar gemeenten was dat, naast de maatschappelijke trends, ook wel te verwachten. Bestuurlijk wordt ook de gemeente een moeilijk gedrocht om te besturen, wanneer er een veelvoud van partijen zitting heeft in de raad. Natuurlijk, het is democratisch en dat respecteer ik, maar bestuurskracht zit er niet in zo’n model.

Ook nu de gemeente op gebied van ruimtelijke ordening meer bevoegdheden krijgt, is het voor de agrarische bevolking zorg om de vinger aan de pols te houden. Sowieso ben ik er voorstander van, dat de agrarische bevolking, zoals zij ook sinds jaar en dag doet, zich inzet om in het maatschappelijk bestuur mee te doen. Dit fenomeen wordt alleen maar belangrijker nu allerhande maatschappelijke thema’s moeilijker uitwerkingen van vergunningen veroorzaken. Meepraten, meebesturen, een must! Maar dan liever wel met een stuk of wat partijen. Zo van een liberale, een socialistische, een sociaal democratische, op geloofsovertuiging en zo nog een paar. En dan kijken wat ons bindt in hoofdlijnen zonder details te verheffen tot hoofdzaak. Partijen die anti-Europa zijn moeten we als boer mijden. Nederland is veel te klein om alleen in de wereld te acteren. Minder partijen, doelmatiger en efficiënter en dan is er meer slagvaardigheid. Dat geldt voor gemeente, provincie en landelijk bestuur. De opkomst wordt voorspeld onder de 50%: zorgwekkend.

Beheer
WP Admin