AlgemeenOpinie

Afvalrace in de melkveehouderij

Eerste slachtoffers door fluctuerende melkprijzen én onduidelijke wetgeving.

Hoewel de Tweede Kamer eindelijk heeft ingestemd met de melkveewet (Wet verantwoorde groei melkveehouderij), is het vlak voor de jaarwisseling nog steeds de vraag in welke mate nadere regels grondgebondenheid gaan regelen. Hoopgevend is dat bedrijven die worden overgenomen door familieleden, niet plots met strenge mestverwerkingseisen worden geconfronteerd.

Volgend jaar april is het afscheid van het melkquotumsysteem definitief, waarmee Brussel de melkprijs dertig jaar lang reguleerde. Echter, het jaar van de geliberaliseerde melkmarkt is nog niet aangebroken, of de eerste melkveebedrijven kampen al met liquiditeitsproblemen. En de verwachting is dat door dalende melkprijzen de financieringsproblemen komende maanden alleen maar groter worden, aldus adviesbedrijf DLV op basis van signalen uit het adviesprogramma Melkveemanager.

Het bericht maakte vorige week veel reacties los op de website van Boerderij. Natuurlijk leedvermaak voor die ‘topondernemers’ die ‘veel te dure stallen’ hebben 
gebouwd. Maar vrijwel alle reacties vallen terug op de vraag: Hoe goed zijn wij melkveehouders eigenlijk voorbereid op de vrije markt? Kunnen wij de concurrentie wel aan met grootschalige melkveehouders in Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en landen buiten de EU?

De meeste melkveehouders beseffen wel wat er op hen af komt, maar het zit kennelijk nog niet diep in het 
bewustzijn. Daarvoor moeten zij de pijn van diepe financiële dalen door sterk fluctuerende prijzen eerst aan den lijve ondervinden. Vraag dat maar aan ondernemers in de intensieve veehouderij, akkerbouw en glastuinbouw. In deze sectoren is het voortdurend schuren aan de kostprijs en buffers aanleggen.

Veel melkveehouders zullen bezwijken onder de druk van vrije concurrentie. De helft haakt binnen tien jaar af, is de toekomstvisie van LTO. Echter, vooral binnen een vrije markt moet je anticiperen op de veranderende buitenwereld én veranderende wetgeving. De melkveewet is daarbij cruciaal, wie daarop vooruitliep, brandt nu zijn vingers. Overheid: kom met duidelijkheid.

Beheer
WP Admin