AlgemeenOpinie

Den Haag komt er goedkoop af

Broederijen en vermeerderaars krijgen de schade die ze lijden door het ingestelde ‘broedverbod’ volledig vergoed. De schade wordt betaald uit het Diergezondheidsfonds (DGF). Directe vergoeding door het ministerie zou mogelijk ongeoorloofde staatssteun zijn.

Dat er snel duidelijkheid is over schadeafwikkeling is een goede zaak. Maar de route via het DGF is wel een sigaar uit eigen doos zolang de uitbraak beperkt blijft tot de huidige omvang. Het DGF is namelijk gevuld uit bijdragen vanuit de sector. Den Haag betaalt er niks aan. Pas als de directe schade boven de drempel van €24 miljoen uit stijgt, zijn alle meerkosten voor Den Haag en Brussel.

Tijdens de varkenspest in 1997 ging het heel anders. Ook toen  kondigde het landbouwministerie een fokverbod af. Zeugen in het getroffen gebied mochten niet geïnsemineerd worden. Daar zou geen vergoeding tegenover staan, want dat zou volgens het ministerie bedrijfsrisico zijn. Maar de rechter oordeelde anders. Het ministerie kwam uiteindelijk over de brug met een bedrag van zo’n €550 per zeug.

De vraag dringt zich op wat er nu anders is. Jazeker, sectororganisaties NOP en NVP zitten ook aan de overlegtafel, maar uiteindelijk kondigt de staatssecretaris het ‘broedverbod’ af. Zij veroorzaakt de schade. Beetje vreemd om daar de sector de rekening van te presenteren. Niet vreemd dat de NOP nu al aankondigt na afloop van de crisis de regeling diepgaand te bestuderen en mogelijk voor te leggen aan de rechter.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin