AlgemeenOpinie

Onstuitbare opmars van de robottrekker

Ook de heilige koe in de landbouw ontkomt niet aan de robotisering.

De onstuitbare opmars van robots in de landbouw verplaatst zich komende decennia van het erf naar het veld. In de afgelopen 25 jaar hebben elektronica, hydrauliek, software en satellieten van stuurautomaten geleidelijk alle handelingen overgenomen van de trekkerchauffeur.

Evenals bij auto’s is het punt bereikt dat trekkers geheel zelfstandig kunnen rijden met betaalbare en betrouwbare systemen. Trekkers met autonome bedieningssystemen zijn nu te koop tegen een meerprijs van een jaarsalaris van een medewerker. In Nederlandse boomgaarden voeren onbemande trekkers inmiddels routineklussen uit als spuiten en maaien.

De komst van de onbemande trekker lijkt dan ook onvermijdelijk. Het biedt ondernemende boeren nieuwe mogelijkheden voor verdere schaalvergroting en efficiënter werken. Niet alleen door besparingen op arbeidskosten, maar ook dankzij een hogere productiviteit. Autonome trekkers kunnen 24 uur per dag werken. Dus altijd wanneer omstandigheden voor maaien of spuiten optimaal zijn. Ook werken robottrekkers secuurder, wat besparingen mogelijk maakt op spuitmiddelen, kunstmest en brandstof.

Niet in de laatste plaats biedt de autonome voertuigtechniek de mogelijkheid de trend te doorbreken van almaar zwaardere trekkers en werktuigen die de bodemstructuur verpesten. Als arbeidskosten geen factor meer zijn, opent dit de weg naar meerdere kleine, lichte onbemande trekkers en zelfrijders.

Maar ondanks alle voordelen verdwijnen de luxe cabines niet zomaar van de trekkers. Naast het feit dat complexe werkzaamheden lastig te automatiseren zijn, geven boeren niet zomaar het stuur van hun heilige koe uit handen. Trekkerrijden is voor velen een vorm van ontspanning. Daarnaast speelt de veiligheid een rol bij de maatschappelijke acceptatie. Alle percelen afzetten met draden en waarschuwingsborden om ongelukken te voorkomen is duur. Bovendien wordt het landschap er niet fraaier op.

Beheer
WP Admin