AlgemeenAchtergrond

Boer eindverantwoordelijk voor veiligheid

Voedersilo’s mogen zonder vergunning worden gebouwd. De eigenaren blijven echter wel verantwoordelijk voor een degelijke installatie.

Wie is verantwoordelijk voor wat zich op het boerenerf afspeelt? Die vraag is weer actueel door het ongeluk van twee weken geleden bij een melkveebedrijf in Liempde (N.-Br.). Daar overleed een chauffeur van Agrifirm die onder een voedersilo kwam.

De oorzaak van het ongeval is op dit moment in onderzoek bij de Inspectie SZW van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De inspectie wil niets zeggen tot alle aspecten van het ongeluk zijn onderzocht. Het kijkt ook naar de staat waarin de silo verkeerde.

Vergunningvrijstelling

Voor de bouw van mengvoersilo’s is sinds 2010 geen gemeentelijke vergunning nodig als ze vallen onder de regels voor vergunningvrijstelling. In de vrijstellingsregels is expliciet opgenomen dat voor een silo ten behoeve van agrarische bedrijfsvoering geen vergunning nodig is. Dat betekent niet dat er geen regels zijn voor de constructie van silo’s. Daar gelden normen voor, waarmee bij de bouw rekening moet worden gehouden. Er is geen keuringsplicht voor dergelijke silo’s.

Een woordvoerder van gemeente Boxtel, waar Liempde onder valt, laat weten dat de gemeente uitzoekt of de silo van voor of na 2010 was. Is de silo ouder, dan zal de gemeente de verleende vergunning eventueel beschikbaar stellen voor het politieonderzoek. Volgens de woordvoerder ligt de verantwoordelijkheid voor de silo en de veiligheid daarvan bij de boer. Boxtel controleert geen silo’s.

[([002_rb-image-2694103.jpeg]:inzetgroot)]

 

‘Veiligheid silo zaak boer’

Veehouderijbedrijven zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van voersilo’s op hun bedrijf, aldus mengvoerbedrijf Agrifirm. Hoewel Agrifirm geen controles uitvoert, attendeert het afnemers wel op zichtbaar onveilige of vuile situaties. Eigenaren wordt gevraagd de problemen op te lossen. Agrifirm-chauffeurs krijgen ‘een gedegen opleiding om goed, veilig en klantvriendelijk te werken op zowel het boerenerf, de weg als de fabriekslocatie’, aldus een woordvoerder van Agrifirm. “En daarbij is ook aandacht voor hoe te handelen bij mogelijk onveilige situaties.”

Aansprakelijkheid

Rechtsbijstandsverzekeraar DAS ziet bij een dergelijk ongeval in eerste instantie verantwoordelijkheid voor de werkgever, de werkgeversaansprakelijkheid. Agrifirm is in dit geval in principe aansprakelijk voor letsel dat de werknemer oploopt tijdens het uitvoeren van zijn werk. Naast werkgeversaansprakelijkheid kent de wet ook risicoaansprakelijkheid. Daar komen vragen aan de orde als: was de staat van de materialen waarmee gewerkt moest worden goed; waren de materialen veilig; was de betreffende silo goed zichtbaar; waren voldoende maatregelen getroffen zodat niet tegen de silo aan gereden kon worden?

Formele werkgever

Omdat dit ongeluk plaatsvond op het erf van een derde is volgens DAS sprake van een formele en een materiële werkgever, respectievelijk de voerleverancier en de boer. De formele werkgever moet bewijzen dat hem niets te verwijten valt. De materiële werkgever moet bewijzen dat de arbeidsomstandigheden goed waren en de materialen deugdelijk. Mocht de silo – zoals geruchten gaan – tijdens het vullen zijn ingestort, zou dat kunnen wijzen op achterstallig onderhoud. Dit is verwijtbaar en is een onrechtmatige daad.

Bij een dodelijk ongeluk kunnen nabestaanden volgens DAS aanspraak maken op een schadevergoeding. In dit geval adviseert de DAS-jurist zowel de werkgever als de boer aansprakelijk te stellen.

Beheer
WP Admin