Foto: Ruud Ploeg BoerenlevenAchtergrond

Boerin Mariët zoekt naar de perfecte, romige kaas

Zelf kaas maken, was altijd al een droom. Die kwam uit. Het proces is voor Mariët Flinkert in Zuidwolde (Dr.) een soort magie. “Alles moet kloppen.”

Het erf oogt uitnodigend, een kippenhok met kleurrijke kippen staat tegenover de ingang van de winkel. In een knalgroen jack met het logo van de kaasmakerij geeft Mariët een korte rondleiding. Ze vertelt dat ze met haar gezin in de boerderij woont die bij het vroegere varkensbedrijf van haar ouders stond: “In 1999 wilde mijn vader stoppen met varkens en dit bedrijf verkopen. Tot die tijd verhuurde hij het woonhuis, zelf woonde hij ergens anders. Erwin en ik hadden toen nog geen plannen om samen te gaan wonen, maar wilden graag in deze boerderij. De eerste jaren hebben we het huis van mijn vader gehuurd en deden we de varkens er op contract bij naast ons werk. Langzaamaan hebben we het overgenomen. Maar varkens passen niet bij ons. We hebben de varkensrechten verkocht en de opbrengst gebruikt om een ligboxenstal te bouwen.”

Onderneming van ons samen

De ouders van Erwin molken in die tijd 40 koeien in Echten, een paar kilometer verderop. Die zijn naar een bedrijf in Zuidwolde gegaan. Erwins vader doet nog steeds het meeste dagelijkse werk rondom de koeien. Mariët: “Al met al hebben mijn ouders, schoonouders, Erwin en ik allemaal onderdelen ingebracht waarmee we nu zijn gekomen tot het bedrijf dat we hebben. Daarom voelt het echt als een onderneming van ons samen. Ook de kaasmakerij is gewoon ondergebracht in het boerenbedrijf.”

‘Ik wilde echt iets van mezelf, waarmee ik bijdraag aan het bedrijf en een echte functie heb’

Met de kaasmakerij verwezenlijkt Mariët een lang gekoesterde droom. Al op de mas, tijdens een excursie naar een kaasboerderij, riep ze dat zij dit wilde gaan doen. Serieus was ze er nog niet mee bezig geweest en Mariët werkte tot eind 2013 bij een agri-winkel in de buurt. Toen die te veel personeel bleek te hebben, zat ze zonder werk. “Erwin opperde dat ik ook thuis aan de slag kon, er is immers altijd genoeg te doen. Maar ik wilde echt iets van mezelf, waarmee ik bijdraag aan het bedrijf en een echte functie heb. Iets anders dan schoonmaken en opruimen, dat geeft mij geen voldoening.”

In september 2015 begon ze zelf kaas te maken, in november ging de winkeldeur voor het eerst open. “Kaasmaken vind ik een soort magie. Alles is belangrijk: de temperatuur, de voeding van de koeien en nog veel ­andere factoren. En na een dag geconcentreerd werken, drijven dan mooie grote kazen in het pekelbad. Prachtig! Alles wat ik doe, schrijf ik nog steeds elke keer op. Het is de constante zoektocht naar de perfecte romige, smaakvolle kaas.”

Beweeg over de iconen voor meer informatie.


Gezin staat op nummer 1

“Hoewel mijn werk voor mij erg belangrijk is, staat mijn gezin op nummer 1 in het leven. Daarom gaan we op zaterdagochtend altijd met elkaar kijken bij het voetballen van de kinderen en maken we van vrijdag- en zaterdagavond vaak een gezellige gezinsavond. Verder gaan we een week per jaar in de zomer met elkaar op vakantie. Juist hoe wij nu leven, komt het werk, wonen en gezin mooi samen, waarbij dat gezin nog steeds het middelpunt is. Zo is er vorige week een veulen geboren, lopen de koeien straks weer buiten en hebben we alle kleuren en geuren die bij het voorjaar horen, weer volop om ons heen. En daar leven we als gezin midden tussenin. En hoewel ik gewoon aan het werk ben, ben ik wel thuis als de kinderen uit school komen. Door werken aan huis ben je dus veel samen.

‘Ik merk dat ik juist als ik het wat drukker heb, meer dingen makkelijker uit mijn handen krijg’

Grappig is dat buitenstaanders soms denken dat je omdat je toch thuis bent, wel tijd hebt voor van alles en nog wat. Vrijwilligerswerk en andere klussen bijvoorbeeld. Ze zien niet wat er op een boerderij allemaal zo door de dag heen gebeurt. Maar dat is prima. Ik merk dat ik juist als ik het wat drukker heb, meer dingen makkelijker uit mijn handen krijg.”

Kaasmakerij opgezet met tweedehands apparatuur

Langs de muur in de kaasmakerij ligt een stapel buizen en bevestigingsmateriaal. Het is de bedoeling dat er een extra stelling komt voor meer kazen. Het is alleen even puzzelen wanneer die moet worden gebouwd. De dagen zijn telkens zó voorbij. “Wij doen veel graag zelf en zowel de ligboxenstal als de kaasmakerij hebben we low-budget opgebouwd. Voordat we begonnen te bouwen met de stal, hadden we bijna de complete inventaris al in onderdelen tweedehands achter het huis liggen en ook de kaasmakerij hebben we opgezet met tweedehands apparatuur. Doordat Erwin elke dag bij andere boeren op het erf komt, komt hij nogal eens iets aan onderdelen tegen. Juist het opbouwen van een bedrijf op die manier geeft mij, en ook Erwin, een kick.”

Dit is een artikel in de Boerenleven-rubriek 'Boerin'. Meer verhalen uit deze rubriek vind je hier.

Beheer
WP Admin