Boerenleven

Achtergrond 8103 x bekeken

Robot werkt halve dagen, meer hoeft niet

Leghennenhouder Andy Siemons heeft een robot die de trays met eieren pakt en stapelt.

"Sinds 2010 hebben we een robot die de trays met eieren pakt en stapelt. Voor die tijd gebeurde dat met de inzet van twee parttimers maar toen we er een stal bij kochten, hebben we een andere afweging gemaakt. Een robot kan zeven dagen per week werken, personeel niet. Hij verlicht de fysieke arbeid en hij maakt nooit fouten. Hij onthoudt precies waar hij gebleven is met stapelen; altijd. Het gaat eigenlijk alleen fout als ik me ermee bemoei. Als ik er bijvoorbeeld een tray met eieren tussenuit pak, dan is hij van slag. Dan moet ik hem eerst resetten en dan pakt hij de draad weer op."

Andy Siemons heeft in Roosendaal (N.-Br.) met zijn ouders een bedrijf met 100.000 leghennen op twee locaties. Een robot pakt de trays met eieren. - Foto: Jan Willem Schouten

720 eieren in één keer

"Ik vind het een geweldig ding. Ik sta er wel eens een tijdje naar te kijken. Het is zo mooi om te zien hoe hij in één keer 720 eieren pakt zonder ze te laten vallen. Hij pakt niet alleen de trays, maar ook de tussenplaten waar ze op staan en zet die precies neer waar je ze hebben wilt. We bieden op ons bedrijf excursies aan en ook bezoekers vinden het prachtig om te zien.

Hij heeft geen naam, we noemen hem gewoon 'de robot'. Hij werkt overigens halve dagen. Van ’s ochtends 8 uur tot 12 uur ’s middags. Langer is niet nodig, dan zijn alle eieren voor die dag gestapeld."

Storing

"Kapot is hij nooit. Wat weleens gebeurt, is dat het beveiligingsscherm een storing geeft. Er zit een beveiliging op die zorgt dat de robot meteen stopt als je te dichtbij komt. Anders zou je een klap van de arm kunnen krijgen. Maar soms stopt hij dus ook als je niet in de buurt bent. Dan ligt alles stil. Zo’n storing kan ik meestal zelf oplossen. Ik bel met de helpdesk en krijg telefonisch aanwijzingen. Het is niet zo dat ik helemaal van slag ben als zoiets gebeurt, maar ik word er wel ongeduldig van. Want het kost tijd en tijd is geld.

Het valt me op dat zo’n storing zich relatief vaak voordoet op zondag. Dan krijg ik er wél stress van, want juist op zondag wil ik op tijd klaar zijn om de rest van de dag vrij te hebben."

'Vooral een robot die grondeieren opraapt, zie ik wel zitten'.

"Er zijn nog niet veel andere robots beschikbaar voor de pluimveehouderij, maar ik heb er wel oren naar. Vooral een robot die grondeieren opraapt, zie ik wel zitten. Nu doen we dat zelf en het moet elke dag weer. Ik combineer het met diercontrole, maar ik focus me liever op de controle alleen."

Richting Kerstmis publiceert Boerderij diverse artikelen over Boer & Robot. Doe ook mee met de kerstpuzzel en maak kans op prachtige prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.