Foto: Jan Willem van Vliet AkkerbouwNieuws

Suikerbiet vrij van bladschimmel in Delphy-spuitproef

Een driewekelijks spuitschema met fungiciden tegen bladschimmels in suikerbieten houdt het gewas vrij van bladschimmels.

Dat blijkt in een proefveld van Delphy-onderzoek in Bant in de Noordoostpolder. De bespoten velden zijn nog goed gezond, terwijl op de onbespoten velden vooral roest en cercospora voorkomt. Bij een van de rassen is de aantasting duidelijk zwaarder dan bij de andere drie rassen. Er is ook een ras dat, ondanks dat het onbespoten is, nog nauwelijks is aangetast.

In het veld komen de verschillen tussen wel of niet behandeld duidelijk naar voren. - Foto: Chiel Hooijman

In het veld komen de verschillen tussen wel of niet behandeld duidelijk naar voren. – Foto: Chiel Hooijman

Inzicht in rendement bespuitingen

Delphy voert dit onderzoek uit om telers inzicht te geven in ziektegevoeligheid van bietenrassen en het rendement van bespuitingen. Op het proefveld zijn de vier meest voorkomende bietenrassen in het gebied gezaaid. Elk ras wordt gedeeltelijk niet behandeld en gedeeltelijk behandeld zoals in de praktijk. Op 19 juli is een bespuiting uitgevoerd met Retengo Plust. Op 10 augustus werd een bespuiting uitgevoerd met Sphere en eind augustus met Opus Team.

Het verloop van de aantastingen wordt de komende maanden gevolgd. In november worden de proefvelden geoogst om na te gaan wat het effect is op de opbrengst en kwaliteit.

Beheer
WP Admin