Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Aldi voegt zich bij convenant biologische aardappelteelt

De supermarkt Aldi sluit zich aan bij het convenant over de biologische aardappelteelt. Het convenant heeft als doel dat aardappelrassen voor de biologische teelt in 2020 allemaal resistent zijn tegen de aardappelziekte phytophthora.

De supermarktketen tekent woensdag 13 september op de aardappelbeurs Potato Europe het convenant. Aldi is na Albert Heijn en Jumbo de derde grote supermarktketen in Nederland die het convenant ondertekent.

Koper als meststof

Het convenant is begin augustus al ondertekend door winkelketens Ekoplaza/Udea, Natuurwinkels/Natudis, Estafette Odin en de Biowinkelvereniging, en door acht veredelingsbedrijven en enkele organisaties van biologische telers. Het convenant is een reactie op de grote schade die phytophthora in het kletsnatte 2016 aanrichtte in biologische aardappelen. Veel telers spoten toen tegen de regels in extra koper als meststof om de ziekte te keren. Er zijn momenteel zes aardappelrassen beschikbaar met een verhoogde weerbaarheid tegen phytophthora. Het convenant is een initiatief van Bionext, de ketenorganisatie van de biologische sector. De deelnemers aan het convenant gaan de productie en verkoop van resistente aardappelen stimuleren.

Duurzaamheid wordt prioriteit

Het convenant past in het beleid van Aldi voor duurzaamheid, zegt Dirk Willem Blijleven, manager Buying. “In ons assortiment komt dat tot uiting door prioriteit te geven aan duurzame productie. Het onderschrijven van dit convenant is een logische stap. Daarnaast wordt het aantal biologische en fairtrade producten continu uitgebreid.”

Beheer
WP Admin