Foto: Ton Kastermans AkkerbouwNieuws

Britse exporteurs pootgoed zien kansen

De Britse pootgoedhandel ziet de rest van dit seizoen nog kansen in andere Europese landen.

“In veel landen willen de aardappeltelers hun productie verhogen om aan de groeiende vraag van verwerkers te voldoen. Maar de vraag is of daar ook voldoende pootgoed voor beschikbaar is. Dat biedt zeker kansen voor de Britse telers”, denkt het aardappelschap AHDB Potato.

Het schap tekent daarbij wel aan dat de export zeker niet voor ieder aardappelbedrijf interessant is, gezien de transportkosten.

14% meer pootgoed uitgevoerd

AHDB Potatoes meldt verder dat Groot-Brittannië dit seizoen tot eind november 14% meer pootgoed heeft kunnen exporteren dan in het voorafgaande seizoen. In november werd met 43.259 ton de grootste hoeveelheid in die maand in vijf jaar tijd uitgevoerd. De Britten verhandelen vooral meer naar verreweg de grootste afnemer Egypte, dat in het voorafgaande seizoen echter juist minder Brits pootgoed afnam. Die uitvoerstroom naar Egypte is nu wel over z’n hoogtepunt heen, stelt AHDB Potatoes.

In 2015/16 is de totale Britse export van pootgoed 24% lager uitgekomen. Landen als Spanje en Nederland namen minder af, terwijl de uitvoer naar Egypte terugviel van 59.000 ton in 2014/15 naar 49.500 ton vorig seizoen.

Beheer
WP Admin