Wageningen UR: aardappel phytophthora-resistent maken met Crisp-Cas - Foto: Michel Zoeter AkkerbouwNieuws

WUR-onderzoek: phytophthora-resistente aardappel met Crispr-Cas

Wageningen UR onderzoekt een nieuwe manier om aardappelen resistent te maken tegen phytophthora. De resistentie wordt gerealiseerd met de nieuwe gentechniek Crispr-Cas.

Dat vertelde Jan Schaart, onderzoeker van Wageningen UR, op een symposium in Wageningen ter gelegenheid van het afscheid van onderzoeker Anton Haverkort. De aardappel heeft zogenoemde S-genen die bepalen hoe gevoelig een plant is voor ziekten. “Als de plant deze genen heeft, kan de ziekteverwekker zijn slag slaan. Deze ziektegevoeligheidsgenen kunnen we met Crispr-Cas uitschakelen. We hebben dat getest. Phytophthora kon geen aardappelplanten infecteren, waarvan de S-genen waren uitgeschakeld.”

Veelbelovende techniek voor rasveredeling

Crispr-Cas is een veelbelovende techniek voor rasveredeling, vindt Schaart. “Er komen geen genen van buiten in de plant. We brengen een eiwit in en dat sturen we naar die plek op het genoom waar een bepaald gen zit. Dat eiwit schakelt dan het gen uit.”

Het is onduidelijk in hoeverre andere eigenschappen van de aardappel worden beïnvloed als de S-genen worden uitgeschakeld, zegt onderzoeker Jack Vossen. “Dat moeten we dan onderzoeken.”

Crispr-Cas ook voor glutenvrije tarweplanten

Er zijn meer mogelijkheden dan alleen het verbeteren van de ziekteresistentie, zegt Schaart. “We werken met Crispr-Cas ook aan het uitschakelen van bepaalde genen in tarweplanten. De tarwe produceert dan niet meer die gluten, waarvoor sommige mensen allergisch zijn.”

Crispr-Cas is geen genetische modificatie

De huidige regels in de EU voor genetische modificatie zijn gericht op het inbrengen van genen van buiten in een organisme. Dat is bij Crispr-Cas niet het geval, zegt onderzoeker Bert Lotz. “Genetische modificatie is in de EU een emotionele discussie, niet alleen een feitelijke. Maar Crispr-Cas wordt ook steeds meer toegepast in de humane gezondheidszorg. Als de voordelen daar duidelijk zijn, gaat de acceptatie veel sneller.”

Beheer
WP Admin