Akkerbouw

Nieuws 1484 x bekeken 1 reactie

Delphy: bodemspiegel toegepast op 2.500 hectare

Het programma Bodemspiegel wordt inmiddels toegepast op ongeveer 200 percelen, die samen 2.500 hectare beslaan. Dat blijkt uit een inventarisatie van adviesbureau Delphy.

Bij Bodemspiegel worden de percelen in beeld gebracht vanuit de lucht met spectraalfotografie. De beelden geven verschillen weer in gewasgroei binnen percelen. Dat kan een indicatie zijn van verschillen in de bodem, meldt Delphy. "Met behulp van deze nieuwe vorm van extra informatie, kan de teelt verder worden geoptimaliseerd en de efficiëntie van de input worden vergroot."

Volgens Delphy is de belangstelling voor deelname aan Bodemspiegel 2016 aanzienlijk groter dan in 2015. "Akkerbouwers zien duidelijk de meerwaarde van deze extra informatiebron, voor verdere optimalisatie van teelt en bodem."

Drie beelden per opname

Met deze dienst van Delphy worden per perceel gedurende het groeiseizoen vijf opnames gemaakt. Per opname worden drie beelden gemaakt:

  1. een kleurenfoto van het perceel;
  2. een beeld voor biomassa en stikstofopname (een indicatie van de groei en de bodemomstandigheden);
  3. een warmtebeeld. Het laatste toont de verschillen in gewastemperatuur.

Delphy geeft telers ook de mogelijkheid de beelden om te zetten in een zone- of strooikaart.

Delphy heeft de eerste beelden van Bodemspiegel 2016 binnen. "Er zijn grote verschillen in groei te zien binnen de percelen, wat erop duidt dat er bij de meeste percelen nog verdere verbetering van groei mogelijk is. Bodem, water en bemesting bepalen voor een groot deel hoe goed gewassen groeien."

Eén reactie

  • info196

    gratis reclame.......................

Of registreer je om te kunnen reageren.