Akkerbouw

Nieuws 2128 x bekeken

Vooral Noordelijke uienteelt last van droogte

De droge omstandigheden zijn vooral zorgelijk voor de Noord-Nederlandse uienteelt. Op ruim de helft van de percelen is sprake van korstvorming, zegt Paul Hooijman van adviesbureau Delphy.

Het stuift in de akkerbouw. In veel gevallen is dat niet meer dan lastig, maar in de uienteelt is Noordelijk vaak sprake van een onregelmatige stand door de dikke korst die op de percelen is ontstaan. "Vooral de laatst gezaaide uien liggen droog", ziet Mees de Lorm van veredelaar Seminis. "En voor de eerste tien dagen wordt geen regen van betekenis afgegeven."

In Noord-Brabant wordt een beregeningsverbod afgegeven en bij het KNMI kleurt de kaart van het neerslagoverschot steeds geler, waar wordt aangegeven dat het droger wordt.

Tevreden over effect rollen en eggen

Naast droogliggers zijn er ook veel percelen waarop een korst is ontstaan door de hevige buien, gevolgd door het zomers weer. Rollen, eggen en beregenen zijn methodes die worden toegepast. Akkerbouwer Jaap de Zeeuw uit Emmeloord is erg tevreden over het effect van rollen en eggen. "Dat lijkt goed uit te pakken bij ons. Je moet wel iets doen, want door de korst dooft de kiemenergie van de plant uit."

De Zeeuw meldt verder dat de gewassen 'voortreffelijk' groeien dankzij het zomerweer. "Onderin is het bij ons nat zat." Akkerbouwadviseur Paul Hooijman van Delphy schat dat op meer dan de helft van de percelen korstvorming voorkomt. "Dat kan veel planten kosten. In suikerbieten is dat nog niet zo'n probleem voor de uiteindelijke opbrengst, in uien wel. Op sommige percelen staat nog niet de helft boven. Een algemeen advies is niet te geven. Korst breken heeft als risico dat je ook de planten breekt. Soms is beregenen de enige optie. Dat kan heel goed gaan, de jonge plantjes groeien heel snel."

Of registreer je om te kunnen reageren.